“Mjesec hrvatskog turizma” okupio 420 pružatelja usluga i stotine tisuća turista

In Iz zemlje
brod

Oko 420 turističkih poduzetnika uključilo se u akciju “Mjesec hrvatskog turizma”, koja u listopadu pridonosi i velikom porastu turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na lanjski listopad, a iz Ministarstva turizma i sporta ističu da su zadovoljni dosadašnjim odazivom i turista i pružatelja usluga.

Akciju “Mjesec hrvatskog turizma” u listopadu su pokrenuli Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) s ciljem produljenja turističke sezone tj. jačeg turističkog prometa u posezoni, a s obzirom na zanimanje iz sektora i samih turista, akcija je i produljena, do 7. studenoga.

Time će obuhvatiti i prve dane studenoga, tijekom kojih osnovne i srednje škole imaju par dana jesenskih praznika, što je također prilika za određena kratka putovanja i izlete po Hrvatskoj.

“Zadovoljni smo dosadašnjim odazivom na akciju “Mjesec hrvatskog turizma” te očekujemo još bolji odaziv do njezinog kraja. Domaći gosti su najčešći korisnici ponuda, a ima ih i stranih”, komentiraju iz MINTS-a na upit Hine.

Popusti i veći od 35 posto

Iz MINTS-a iznose i da je od do sada uključenih oko 420 dionika-pružatelja usluga, najviše njih u kategoriji smještaja, pogotovo hoteli i privatni apartmani, a iako je uvjet sudjelovanja za ponuditelje bio minimalni popust od 35 posto, dio njih ponudio je i veće popuste.

Nakon kategorije smještaja, najbrojnije ponude u sklopu te akcije su u kategoriji kulturnih atrakcija, a ima i znatan broj prirodnih atrakcija tj. ustanova koje o tome brinu, jer u akciju su se prijavili i sudjeluje i većina nacionalnih i parkova prirode u Hrvatskoj.

Uključili su se i mnogi ugostitelji u kategoriji hrane i pića, ponajprije restorani, ali i drugi koji nude razne doživljaje tzv. degustativnog karaktera, poput vinskih i gastro tura (kušaonice, vinske ceste i sl.), zaključuju iz MINTS-a.

Gotovo 2 milijuna noćenja u prvih 20-ak dana listopada

Zadovoljstvo akcijom potkrepljuju i prvim podacima iz sustava eVisitor, po kojima je u prvih 20-ak dana listopada ove godine u Hrvatskoj bilo 484 tisuća turista ili čak 208 posto više nego u istim danima listopada 2020., dok je gotovo 2 milijuna ostvarenih noćenja porast od 121 posto.

Ako se to usporedi s istim danima listopada 2019., turista i njihovih noćenja do sada u listopadu ove godine bilo je 56 odnosno 66 posto kao tada, pri čemu iz MINTS-a napominju da brojke iz eVisitora sadržavaju podatke o svim smještajnim objektima u Hrvatskoj, koji sudjeluju i koji ne sudjeluju u akciji “Mjesec hrvatskog turizma”.

Domaćih je turista u 20-ak dana listopada, po eVisitoru, bilo registriranih 118 tisuća ili 57 posto više nego u istim danima prošle godine, ili 86 posto njih iz istih listopadskih dana 2019. godine.

Najviše noćenja do sada u listopadu ostvareno je u Dubrovniku i Zagrebu, zatim Splitu, Zadru i Rovinju, što su ujedno i destinacije u kojima i trenutno najviše boravi turista (istim redoslijedom), navode iz MINTS-a.

Među županijama, Istra i Splitsko-dalmatinska su bile s najviše turista, u kojima je ostvarena i gotovo polovica svih noćenja do sada u listopadu – u Istri 438 tisuća, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 436 tisuća. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom,

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante

Read More...
industrija

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na

Read More...
Cromaris

Cromaris donirao vrijednu školsku opremu OŠ Petra Lorine u Salima

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.