Mljekarima 19 milijuna kuna za naknadu štete zbog cijepljenja životinja protiv kvrgave kože

krave

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da će na žiro račune 7.248 proizvođača mlijeka u srijedu, 3. svibnja, biti isplaćeno 19,11 milijuna kuna naknade štete zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene protiv bolesti kvrgave kože.

Naknadu za pad mliječnosti kod životinja uslijed njihovog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože dobit će posjednici životinja, njih 7.248, koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA), a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja, odnosno u srpnju 2016. godine.

Mljekari koji su u srpnju 2016. godine isporučili manje od 1.744 kilograma mlijeka dobit će isplatu od 750 kuna, dok će oni koji su isporučili više od toga dobiti 0,43 kune po kilogramu isporučenog mlijeka.

Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj je provedeno u razdoblju od kolovoza do studenog 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. Pritom je u Hrvatskoj cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Najavljuju i kako će akcija docjepljivanja (revakcinacija) protiv bolesti kvrgave kože započeti u ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine, a provodit će se na cijelom području Hrvatske.

U 2017. godini planirano je cijepljenje oko 435.000 goveda (bazna populacija goveda u Republici Hrvatskoj promatrano na određeni dan), čemu treba dodati i 100.000 goveda iz zemalja članica EU (godišnji uvoz) od čega će dio biti cijepljen u samoj akciji, a treba dodati i telad koja je izgubila imunitet kontinuirano tijekom godine (od ukupne populacije ima oko 60.000 teladi).

“Ove godine ne očekujemo veliki broj prijava posljedica docjepljivanja protiv bolesti kvrgave kože u odnosu na prethodnu godinu, jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu”, kažu u Ministarstvu.

U priopćenju podsjećaju i kako je ministar Tomislav Tolušić o neizravnim posljedicama cijepljenja goveda u Hrvatskoj obavijestio Europsku komisiju i Vijeće ministara u Bruxellesu te zatražio razumijevanje i pomoć, budući da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Tolušić je dobio snažnu podršku 15 EU članica, kao i udruženja europskih farmera – Copa Cogeca, navodi se u priopćenju. (H)

Pročitajte još vijesti!

agrokor

AGROKOR: Krajnji rok za prijavu tražbina 11. rujna, a objava u sljedećih 60 dana

Krajnji rok da vjerovnici Agrokora i 77 njegovih povezanih društava prijave svoje tražbine istječe 11. rujna, a tek po

Read More...
Wall-Street

Na Wall Streetu indeksi blago pali, u fokusu Bijela kuća

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog problema u Bijeloj kući

Read More...
benza

Smanjena prekomjerna opskrba i slabiji dolar poduprli cijene nafte

Slabiji dolar podupro je cijene nafte iznad razine od 51 dolar na međunarodnim tržištima, a trgovce su ohrabrile i

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!