Mljekarima 19 milijuna kuna za naknadu štete zbog cijepljenja životinja protiv kvrgave kože

krave

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da će na žiro račune 7.248 proizvođača mlijeka u srijedu, 3. svibnja, biti isplaćeno 19,11 milijuna kuna naknade štete zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene protiv bolesti kvrgave kože.

Naknadu za pad mliječnosti kod životinja uslijed njihovog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože dobit će posjednici životinja, njih 7.248, koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA), a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja, odnosno u srpnju 2016. godine.

Mljekari koji su u srpnju 2016. godine isporučili manje od 1.744 kilograma mlijeka dobit će isplatu od 750 kuna, dok će oni koji su isporučili više od toga dobiti 0,43 kune po kilogramu isporučenog mlijeka.

Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj je provedeno u razdoblju od kolovoza do studenog 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. Pritom je u Hrvatskoj cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Najavljuju i kako će akcija docjepljivanja (revakcinacija) protiv bolesti kvrgave kože započeti u ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine, a provodit će se na cijelom području Hrvatske.

U 2017. godini planirano je cijepljenje oko 435.000 goveda (bazna populacija goveda u Republici Hrvatskoj promatrano na određeni dan), čemu treba dodati i 100.000 goveda iz zemalja članica EU (godišnji uvoz) od čega će dio biti cijepljen u samoj akciji, a treba dodati i telad koja je izgubila imunitet kontinuirano tijekom godine (od ukupne populacije ima oko 60.000 teladi).

“Ove godine ne očekujemo veliki broj prijava posljedica docjepljivanja protiv bolesti kvrgave kože u odnosu na prethodnu godinu, jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu”, kažu u Ministarstvu.

U priopćenju podsjećaju i kako je ministar Tomislav Tolušić o neizravnim posljedicama cijepljenja goveda u Hrvatskoj obavijestio Europsku komisiju i Vijeće ministara u Bruxellesu te zatražio razumijevanje i pomoć, budući da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Tolušić je dobio snažnu podršku 15 EU članica, kao i udruženja europskih farmera – Copa Cogeca, navodi se u priopćenju. (H)

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake