Na Danima poslova u turizmu 11 tisuća zainteresiranih za posao

In Iz zemlje
konobar

Na ovogodišnjim Danima poslova u turizmu, koji se održavaju treću godinu u nizu, sudjelovalo je više od 130 poslodavaca te 11 tisuća zainteresiranih za posao, izvijestila je u petak državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić na završnici Dana poslova u turizmu u Splitu.

Dani poslova u turizmu održani su ove godine 18. siječnja u Osijeku, 25. siječnja u Zagrebu i danas u Splitu, a ukupno ih posjetilo 11.000 zainteresiranih za posao.

“Cilj Dana poslova u turizmu je aktivacija i zapošljavanje hrvatske radne snage što je i prioritet Vlade i Ministarstva rad i mirovinskog sustava,” istaknula je Burić.

Po njenim riječima, zadnje dvije i pol godine to ministarstvo i Vlada osigurali su 4,5 milijardi kuna za zapošljavanje, a od toga je 1,6 milijardi kuna izdvojeno za mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje se, kako je dodala, godišnje uključi oko 60.000 ljudi.

“Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju smanjili smo nezaposlenost za 10 posto, a povećali zaposlenost za 9,1 posto. To su rezultati ove Vlade i napora koje ulažemo u smanjenju nezaposlenosti,” kazala je Burić.

Rekla je kako je dorađena i unaprjeđena mjera “stalni sezonac.”

“Ubuduće će stalni sezonci moći raditi i do 30 dana po ugovoru o radu na poslovima koji zatrebaju poslodavcu, primjerice za advent ili kongrese,” objasnila je.

Istaknula je da tijekom turističke sezone nedostaje i do 30 tisuća radnika.

Na upit kako komentira uvoz radne snage u Hrvatsku, Burić je istaknula kako je Vladin prioritet zapošljavanje domaćih radnika, a uvoze se kako ne bi došla u pitanje nijedna investicija.

Dodala je kako je prema nedavnoj anketi Hrvatskog zavod za zapošljavanje 20 tisuća nezaposlenih izrazilo spremnost za rad u turizmu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako se poduzimaju mjere da u hrvatskom turizmu rade domaći radnici.

“U četiri dalmatinske županije tijekom 2018. godine ostvareno je 50 milijuna noćenja što je polovica svih noćenja u Hrvatskoj. To govori koliko nam je turizam bitan i koliko su nam bitna radna mjesta u turizmu,” kazao je Glavina.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je pozvao poslodavce da pronađu model za zadržavanje radnika na poslu te da se pobrinu za “stalne sezonce.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su Dani poslova u turizmu “festival radnih mjesta.” (H)

You may also read!

gastro

Na ZV od 20. do 24. veljače sajmovi Nautika, Hotel&gastro, Dani lova i ribolova te Festival maslina

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 20. do 24. veljače će se održati sajmovi Nautika, Hotel&Gastro, Dani lova i ribolova

Read More...
Valamar Argosy Hotel

Valamar Riviera sa sindikatima dogovorila isplatu 13. plaće u neto iznosu od 5.000 kuna

Valamar Riviera sklopila je danas sporazum sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije kojim

Read More...
vojna

Hrvatske tvrtke na najvećem sajmu vojne industrije

„Uz godišnji izvoz od preko 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznati su kao provjereni dobavljači s proizvodima

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.