Na Wall Streetu S&P 500 porastao četvrti dan zaredom

In Financije i gospodarstvo
wall street

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao četvrti dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i uvjerenju ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti nove poticajne fiskalne mjere.

Dow Jones ojačao je 373 boda ili 1,39 posto, na 27.201 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 3.327 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na rekordnih 10.998 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Walt Disneya.

Cijena dionice Disneya skočila je gotovo 9 posto jer pad prihoda od zabavnih parkova i medijske mreže nije u drugom tromjesečju bio toliko drastičan koliko se očekivalo.

Od 384 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 20 posto manje nego godinu dana prije.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara.

Petak se smatra zadnjim rokom za postizanje dogovora, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazali su jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u privatnom sektoru u srpnju broj zaposlenih porastao za samo 167.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali milijun novozaposlenih. Mjesec dana prije broj zaposlenih skočio je za 4,3 milijuna.

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen samo oko 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,14 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 12.660 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.933 boda. (H)

You may also read!

Zdravko Marić i Luka Burilović

Marić: Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed

Na sastanku gospodarstvenika s ministrom financija Zdravkom Marićem održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori raspravljalo se o petom krugu porezne

Read More...
Lesnina

Kako odabrati idealni tepih

Ako unutar svoja četiri zida želimo uživati i osjećati se opušteno, bitno je da ambijent odgovara našim željama i

Read More...
Konzum

Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata

U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova. Nedugo nakon otvorenja Konzuma

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.