Nada u oporavak gospodarstva potiče Wall Street

In Financije i gospodarstvo
Wall

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja resktriktivnih mjera, pa se nadaju brzom oporavku gospodarstva od koronakrize, dok su masovni prosvjedi u SAD-u i dalje u drugom planu.

Dow Jones skočio je 527 bodova ili 2,05 posto, na 26.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,36 posto, na 3.122 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9.682 boda.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer snažno porasle, a ponajviše u industrijskom i financijskom.

To se zahvaljuje vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstva od recesije.

„Raste uvjerenje da se američko gospodarstvo može sigurno otvoriti, kao što su to uspjela i ostala, poput kineskog i talijanskog. Sklonost prema rizčnim investicijama podržana je optimizmom u vezi gospodarstva, ali i time što nema baš puno alternativa“, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Ulagače ohrabruju i manje loši gospodarski pokazatelji. Jučer je agencija za zapošljavanje izvijestila da je u svibnju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 milijuna ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u travnju, kada je ugašeno rekordnih 19,5 milijuna radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva od recesije, i jučer su u drugom planu bili masovni prosvjedi protiv policijskog nasilja i rasizma, koji u SAD-u traju već osam dana, od kada je u Minneapolisu prilikom nasilnog uhićenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Premda se radi o najvećim prosvjedima u više desetljeća, ulagači na Wall Streetu ne obraćaju pažnju jer ne očekuju veći utjecaj prosvjeda na gospodarstvo.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 7,8 posto, Nasdaq indeks 1,4, a Dow Jones 11,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,61 posto, na 6.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,88 posto, na 12.487 bodova, a pariški CAC 3,36 posto, na 5.022 boda. (H)

You may also read!

industry

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju – u Hrvatskoj blaži pad

Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je

Read More...
otp_banka

OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS

OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i

Read More...
Huawei

Dvoznamenkasti rast Huaweija u prvoj polovici 2020.

Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovicu 2020. koji pokazuju kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.