Nada u trgovinski dogovor SAD-a i Kine podržava svjetske burze

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine, no rast je bio ograničen zbog usporavanja globalnog gospodarstva i bojazni od pada zarada kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,02 posto, na 26.026 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,4 posto, na 2.803 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 7.595 bodova.

Napredak u trgovinskim pregovorima

Sve do petka na tržištima je vladao oprez, a tada je ulagače ohrabrila vijest Bloomberga da bi se predsjednik SAD-a Donald Trump već polovicom ožujka mogao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi potpisali trgovinski dogovor.

To je potaknulo ulagače jer se smatra da bi dogovor između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao poboljšati izglede za globalno gospodarstvo, čiji se rast već neko vrijeme usporava.

A na usporavanje rasta ukazali su podaci o daljnjem padu tvorničke aktivnosti u Kini u veljači, već treći mjesec zaredom, premda je pad nešto blaži nego prethodnih mjeseci.

Prošloga je tjedna objavljeno i da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, više od 2,3 posto koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

No, premda veći od očekivanja, taj podatak ukazuje na znatno usporavanje, s obzirom da je u prethodnom kvartalu BDP porastao za 3,4 posto.

Objavljeno je, također, da je u veljači u SAD-u proizvodna aktivnost pala na najnižu razinu od kraja 2016. godine, dok je raspoloženje potrošača istoga mjeseca bilo nešto slabije od očekivanja.

A ti podaci najavljuju daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva.

„Zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskog dogovora, slabiji gospodarski pokazatelji bili su u drugom planu”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 11,8 posto, nadoknadivši veći dio gubitaka od kraja prošle godine.

To se zahvaljuje nadi ulagača da američka središnja banka zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka u ovoj godini neće povećavati kamate, kao i nadi u trgovinski dogovor SAD-a i Kine.

Očekuje se pad zarada kompanija

No, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što će utjecati na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 1,1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,25 posto, na 11.601 bod, a pariški CAC 0,95 posto, na 5.265 bodova.

No, londonski FTSE oslabio je 1 posto, na 7.106 bodova, zbog neizvjesnosti u vezi brexita.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,8 posto, na 21.602 boda. (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.