Nada u ubrzanje oporavka gospodarstava podržava svjetske burze

In Financije i gospodarstvo, Uncategorized
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,25 posto, na 33.153 boda, dok je S&P 500 skočio 1,1 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 13.480 bodova.

Proboj S&P 500 indeksa po prvi put u povijesti iznad 4.000 bodova ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Alphabet, krovna kompanija Googlea.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci bio pod pritiskom.

Prošloga je tjedna taj sektor snažno porastao, a pratili su ga i ciklički sektori, osjetljivi na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak od koronakrize uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života s cijepljenjem protiv covida-19.

„Optimistični smo u vezi ove godine. Smatramo da će poticajne mjere, Fedova popustljiva monetarna politika i otvaranje gospodarstva zahvaljujući cijepljenju stanovništva pozitivno utjecati na zarade kompanija”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Podršku tržištima pružio je i plan investicijskih ulaganja u SAD-u u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je prošloga tjedna predstavio predsjednik Joe Biden.

Taj plan uključuje ulaganja u ceste, željeznice, čistu energiju, proizvodnju poluvodiča… No, nije sigurno da će svi ti prijedlozi proći u Kongresu, s obzirom da su republikanski zastupnici hladno reagirali. Pozitivno na tržište utječu i podaci koji ukazuju na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, premda su se mnoge zemlje ‘zatvorile’ kako bi suzbile treći val širenja koronavirusa i premda se proces cijepljenja odvija sporo.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 6.737 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 2,4 posto, na rekordnih 15.107 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 6.102 boda.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica udaljen je još samo dva boda od rekordne razine. A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 29.854 boda. (H)

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.