Nagovještaji veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 78 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara, pritisnute nagovještajima da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli povećati proizvodnju kako bi ublažili strah od nedostatne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,90 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 69 centi, na 74,34 dolara.

Trgovci su se pred kraj tjedna usredotočili na izjave četiri izvora iz OPEC+ da razmatraju mogućnost značajnije povećanje opskrbe u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Trenutni dogovor predviđa povećanje za 400 tisuća barela dnevno u mjesecima do kraja godine.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više za niže cijene.

Ne može se isključiti mogućnost da će OPEC+ nakon listopada ubrzati povećanje proizvodnje, smatra Stephen Brennock iz PVM-a, tvrdeći da u grupi baš i nisu oduševljeni cijenom nafte od 80 dolara.

Jeffrey Halley iz OANDA-e smatra pak da bi ishod predstojećeg sastanka OPEC+ mogao i razočarati jer bi povećanje moglo biti skromno. Neke članice ne uspijevaju povećati proizvodnju zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja održavanja bušotina povezanog s pandemijom covida 19.

On pak ističe da nekim zemljama visoke cijene nafte odgovaraju jer im povećavaju prihode.

Uteg cijenama nafte bili su i danas jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta i prigušuje potražnju, i rast zaliha u SAD-u.

Njihov značajnij pad zakočilo je pak poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini budući da je potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 77,72 dolara, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

jabuke

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke

Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000

Read More...
Valamar_zaposlenici

Valamar pokrenuo zapošljavanje za sezonu 2022. godine

Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu. S obzirom na kasno

Read More...
Udruga Strujni krug

Udruga Strujni krug pokrenula inicijativu za suradnju najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila

Vozači električnih automobila dulje se vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.