Nautički turizam ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti

In Sajmovi i izložbe
Dragan Kovačević

„Dnevna potrošnja nautičara u 2017. od 126 eura po danu za 40 posto je veća od dnevne potrošnje prosječnog hrvatskog turista. Trećinu tog iznosa nautičari troše na ugostiteljske usluge, sport, zabavu i kulturu, što jasno govori da kroz nautiku možemo izgrađivati i sve druge oblike turizma i iz zemlje sezonskoga turizma izrasti u destinaciju cjelogodišnjeg turizma. Nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod i ima ogroman potencijal, ali trebamo vući mudre poteze kako bi ovo bila zadnja godina u kojoj bilježimo stagnaciju ili blagi pad od 1,2 posto u dolascima“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvorenju HGK Dana nautike koji se održavaju u sklopu 20. Biograd Boat Showa.

Osvrnuo se i na boravišnu pristojbu za nautičare, koja je bila centralna tema na prošlogodišnjim HGK Danima nautike, ali i na aktualni Zakon o pomorskom dobru: „Nautičkim turizmom ne bi se u budućnosti trebalo upravljati iz više ministarstava, državnih institucija i više jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti i preklapanja,“ poručio je Kovačević te napomenuo da visina boravišnih pristojbi ne može biti rezultat administrativne matematike, već pažljivo strukturiran sustav koji uzima u obzir stvarni život i potrebe nautičara.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina govorio je o reformskom paketu turističkih zakona koji kojemu je cilj decentralizacija profesionalizacija i doprinos ravnomjernom razvoju sustava turističkih zajednica. Reforme se odnose na Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turističkim članarinama.

„Što se tiče za samu nautiku značajnog Zakona o boravišnoj pristojbi, novim Zakonom raspodjela prihoda od boravišne pristojbe pratit će kopneni model čime će 65 posto prihoda pripasti jedinicama lokale samouprave, 15 posto županijskim turističkim zajednicama, a preostalih 20 posto Glavnom uredu HTZ-a za aktivnosti promocije“, istaknuo je Glavina.

Prema sadašnjem Zakonu o boravišnoj pristojbi, 50 posto sredstava raspoređuje se Glavnom uredu HTZ-a, 40 posto jedinicama lokalne samouprave i 10 posto za nacionalne parkove. Glavina je naglasio i kako će od 2020. godine županijske skupštine određivati visinu boravišne pristojbe, a ne Vlada kao do sada, što će doprinijeti daljnjoj decentralizaciji te jačanju razvojnog turističkog potencijala.

Državna tajnica za more iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac predstavila je novu zakonsku legislativu za nautički turizam i pomorstvo koja se odnosi na izmjene i dopune Zakona o lučkim kapetanijama, Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

„Reforma pomorskog zakonodavstva, koju provodimo kroz izmjene tri stožerna zakona dovest će do povećanja konkurentnosti pomorskog gospodarstva, digitalizacije pomorskog sustava u slijedeće 3 godine, podizanja sigurnosti plovidbe i zaštite mora te učinkovitog upravljanja pomorskim dobrom“, naglasila je Markovčić Kostelac.

„U razdoblju siječanj – rujan 2018. registrirano je više od 440.000 dolazaka te više od 3 milijuna noćenja u nautičkom charteru, što su brojke približno na razini prošlogodišnjih, dok su vodeća tržišta prema broju noćenja u nautičkom charteru tradicionalno Njemačka i Austrija“, istaknuo je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić, dodavši kako se znatni napori ulažu i u promotivnim aktivnostima HTZ-a u području nautičkog turizma, i to kroz Brand kampanju, kampanje PPS Predsezona i PPS Posezona te kroz društvene mreže.

Hrvatska gospodarska komora ove godine po drugi put organizira HGK Dane nautike, a bogati kongresni program namijenjen je gospodarstvenicima iz sektora nautičkoga turizma. Cilj je iskoristiti veliku zastupljenost izlagača, plovila i opreme na jednom mjestu te educirati, komunicirati i prikupiti informacije o ključnim temama koje utječu na pomorstvo i nautički turizam. Program uključuje, uz sjednice strukovnih nautičkih udruženja i zajednica HGK, brojne stručne prezentacije.

HGK Dani nautike će se održati u sklopu 20. Biograd Boat Showa (BBS), najvećeg sajma na moru u srednjoj Europi kojeg svake godine posjeti 15.000 posjetitelja, a više od 300 izlagača izloži oko 300 plovila, preko 1500 charter plovila, 100-tinjak polovnih plovila, kao i veliku ponudu brodske opreme, motora, elektronike i elektrike za brodove. Kako bi se nastavila povećavati njegova relevantnost, sajam se fokusirao na razvoj business to business (B2B) platforme pod nazivom Biograd B2B. HGK je kao partner Biograd B2B-a sufinancirala 50 posto iznosa kotizacije za sudjelovanje na B2B-ju svim domaćim tvrtkama članicama HGK.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.