Nautički turizam ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti

In Sajmovi i izložbe
Dragan Kovačević

„Dnevna potrošnja nautičara u 2017. od 126 eura po danu za 40 posto je veća od dnevne potrošnje prosječnog hrvatskog turista. Trećinu tog iznosa nautičari troše na ugostiteljske usluge, sport, zabavu i kulturu, što jasno govori da kroz nautiku možemo izgrađivati i sve druge oblike turizma i iz zemlje sezonskoga turizma izrasti u destinaciju cjelogodišnjeg turizma. Nautički turizam postaje najdinamičniji turistički proizvod i ima ogroman potencijal, ali trebamo vući mudre poteze kako bi ovo bila zadnja godina u kojoj bilježimo stagnaciju ili blagi pad od 1,2 posto u dolascima“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvorenju HGK Dana nautike koji se održavaju u sklopu 20. Biograd Boat Showa.

Osvrnuo se i na boravišnu pristojbu za nautičare, koja je bila centralna tema na prošlogodišnjim HGK Danima nautike, ali i na aktualni Zakon o pomorskom dobru: „Nautičkim turizmom ne bi se u budućnosti trebalo upravljati iz više ministarstava, državnih institucija i više jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ne smije biti žrtva institucionalne neusklađenosti i preklapanja,“ poručio je Kovačević te napomenuo da visina boravišnih pristojbi ne može biti rezultat administrativne matematike, već pažljivo strukturiran sustav koji uzima u obzir stvarni život i potrebe nautičara.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina govorio je o reformskom paketu turističkih zakona koji kojemu je cilj decentralizacija profesionalizacija i doprinos ravnomjernom razvoju sustava turističkih zajednica. Reforme se odnose na Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turističkim članarinama.

„Što se tiče za samu nautiku značajnog Zakona o boravišnoj pristojbi, novim Zakonom raspodjela prihoda od boravišne pristojbe pratit će kopneni model čime će 65 posto prihoda pripasti jedinicama lokale samouprave, 15 posto županijskim turističkim zajednicama, a preostalih 20 posto Glavnom uredu HTZ-a za aktivnosti promocije“, istaknuo je Glavina.

Prema sadašnjem Zakonu o boravišnoj pristojbi, 50 posto sredstava raspoređuje se Glavnom uredu HTZ-a, 40 posto jedinicama lokalne samouprave i 10 posto za nacionalne parkove. Glavina je naglasio i kako će od 2020. godine županijske skupštine određivati visinu boravišne pristojbe, a ne Vlada kao do sada, što će doprinijeti daljnjoj decentralizaciji te jačanju razvojnog turističkog potencijala.

Državna tajnica za more iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac predstavila je novu zakonsku legislativu za nautički turizam i pomorstvo koja se odnosi na izmjene i dopune Zakona o lučkim kapetanijama, Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

„Reforma pomorskog zakonodavstva, koju provodimo kroz izmjene tri stožerna zakona dovest će do povećanja konkurentnosti pomorskog gospodarstva, digitalizacije pomorskog sustava u slijedeće 3 godine, podizanja sigurnosti plovidbe i zaštite mora te učinkovitog upravljanja pomorskim dobrom“, naglasila je Markovčić Kostelac.

„U razdoblju siječanj – rujan 2018. registrirano je više od 440.000 dolazaka te više od 3 milijuna noćenja u nautičkom charteru, što su brojke približno na razini prošlogodišnjih, dok su vodeća tržišta prema broju noćenja u nautičkom charteru tradicionalno Njemačka i Austrija“, istaknuo je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić, dodavši kako se znatni napori ulažu i u promotivnim aktivnostima HTZ-a u području nautičkog turizma, i to kroz Brand kampanju, kampanje PPS Predsezona i PPS Posezona te kroz društvene mreže.

Hrvatska gospodarska komora ove godine po drugi put organizira HGK Dane nautike, a bogati kongresni program namijenjen je gospodarstvenicima iz sektora nautičkoga turizma. Cilj je iskoristiti veliku zastupljenost izlagača, plovila i opreme na jednom mjestu te educirati, komunicirati i prikupiti informacije o ključnim temama koje utječu na pomorstvo i nautički turizam. Program uključuje, uz sjednice strukovnih nautičkih udruženja i zajednica HGK, brojne stručne prezentacije.

HGK Dani nautike će se održati u sklopu 20. Biograd Boat Showa (BBS), najvećeg sajma na moru u srednjoj Europi kojeg svake godine posjeti 15.000 posjetitelja, a više od 300 izlagača izloži oko 300 plovila, preko 1500 charter plovila, 100-tinjak polovnih plovila, kao i veliku ponudu brodske opreme, motora, elektronike i elektrike za brodove. Kako bi se nastavila povećavati njegova relevantnost, sajam se fokusirao na razvoj business to business (B2B) platforme pod nazivom Biograd B2B. HGK je kao partner Biograd B2B-a sufinancirala 50 posto iznosa kotizacije za sudjelovanje na B2B-ju svim domaćim tvrtkama članicama HGK.

You may also read!

vina croatia vina mosaica

HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina

S ciljem brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje HGK je organizirala promotivnu večeru u berlinskom restoranu Oxymoron, u kojemu su

Read More...
Konzum

Konzum i Mastercard donirali 350.000 kuna obiteljima slabijeg imovinskog stanja

Mastercard i Konzum jučer su uručili 350.000 kuna Udruženju Djeca prva za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj

Read More...
-D-Marin Dalmacija

Hrvatske D-Marin marine na najvećem međunarodnom sajmu nautike Boot Düsseldorf

D-Marin grupa sudjelovat će na vodećem međunarodnom sajmu nautike, brodica i vodenih sportova Boot Düsseldorf, koji se ove godine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.