Naznake jačanja kineske potražnje zadržale cijene nafte iznad 84 dolara

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara, poduprte učestalim naznakama normalizacije potražnje u Kini nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila vša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 78,83 dolara.

Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na učestaoe naznake jačanja potražnje u Kini nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja.

Ohrabrila ih je pojačana kupovina nafte i oporavak cestovnog prometa. Analitičari ANZ-a ističu skok indeksa gustoće prometa u 15 kineskih gradova za 31 posto u odnosu na tjedan ranije.

Ponuda bi se pak mogla smanjiti zbog najavljenih novih sankcija Zapada na rusku naftu.

Skupina G7 i njezini saveznici ograničili su početkom prosinca cijene ruske nafte na 60 dolara, a EU je istog dana uveo embargo ruske barele koji se dopremaju brodovima. Početkom veljače Unija planira proširiti zabranu uvoza i na ruske naftne derivate.

Rusija je pak odgovorila petomjesečnom zabranom prodaje nafte zemljama koje su ograničile njezinu cijenu.

“Trgovci računaju na rast cijena s obzirom na očekivano dodatno smanjenje opskrbe iz Rusije i na normalizaciju kineske potražnje za gorivom”, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar nakon popuštanja inflacije u SAD-u u prosincu, koje je potaknulo nadu da će američka središnja banka ublažiti tempo podizanja kamatnih stopa.

Slabiji dolar ide na ruku potražnji budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 2,60 dolara, na 80,73 dolara. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design