Nema dokaza o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda u istočnim i zapadnim članicama EU

hrana

Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.

„Prema zaprimljenim podacima ne postoje značajne razlike u kakvoći i kvaliteti hrane između zemalja članica EU, uključujući i zemlje Istočne Europe“ – priopćila je Europska komisija nakon prošlotjednog sastanka članova Foruma „For a Better Functioning Food Supply Chain“ kojem su uz predstavnike Komisije nazočili i predstavnici proizvođača hrane, potrošača te nevladinih udruga.

Sastanak na temu ujednačenosti kvalitete prehrambenih proizvoda u zemljama članicama potaknut je sumnjama o jednakoj kvaliteti i sastavu proizvoda na svim tržištima EU, odnosno o mogućim nejednakostima na istočnim i zapadnim tržištima koju su izrazile neke istočne članice Unije.

Tim povodom Dirk Jacobs, zamjenik glavnog direktora industrijskog udruženja Food Drink Europe-a, istaknuo je kako se prehrambeni proizvodi katkad doista razlikuju po pojedinim zemljama članicama EU, ali nema podjele na istočna i zapadna tržišta. „Tako npr. određena vrsta ribljih štapića u Slovačkoj sadrži manji udio ribe nego taj isti proizvod u Njemačkoj, ali jednak udio ribe kao Slovačka za isti proizvod imaju Nizozemska, UK i Portugal“, istaknuo je Jacobs. Ovaj primjer, dodao je, ukazuje da nejednake metode testiranja kvalitete hrane kakve se sada provode isporučuju varijabilne rezultate zbog čega bi trebalo uvesti jedinstvene protokole testiranja. Recepture za iste proizvode mogu biti različite s obzirom na prilagodbe određenim kulturnim i tradicionalnim kulinarskim posebnostima svake pojedinačne regije, no ta činjenica ne utječe i na samu kvalitetu hrane, ističe Food Drink Europe.

Komisija će stoga pokušati razviti zajedničku metodologiju kako bi se mogli uspoređivati rezultati analiza koje provode pojedine zemlje.

Članice HUP-ove Koordinacije hrane i pića podržavaju ideju uvođenja jedinstvenog protokola za testiranje kvalitete. Također, smatraju da sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU.
HUP-ova Koordinacija hrane i pića podržava dijalog i suradnju Europske komisije, državnih institucija zaduženih za zaštitu prava potrošača, proizvođača i nevladinih udruga smatrajući da se na taj način i zajedničkom suradnjom može najbolje nastaviti štiti i dodatno unapređivati zaštita prava potrošača.

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake