Nemiri u Kazahstanu podigli cijene nafte prema 83 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara zbog nemira u Kazahstanu i prekida u proizvodnji u Libiji koji su potaknuli zabrinutost za opskrbu, potisnuvši u drugi plan širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,69 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,19 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 80,05 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,61 dolar.

Tržišta su jučer uznemirili eskalacija nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i poremećaji u opskrbi iz Libije, koji su zasjenili zabrinutost za potražnju zbog brzog širenja omikrona.

“Skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji koje blokira proizvodnju nafte u Libiji”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Sigurnosne snage u Kazahstanu uspostavile su u petak, kako se čini, kontrolu nad ulicama glavnog grada Almatyja, a predsjednik je rekao da je ustavni poredak najvećim dijelom ponovo uspostavljen, dan nakon što je Rusija poslala postojbe da uguše ustanak.

Prosvjedi su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana nakon što su početkom nove godine ukinuta ograničenja povećanja cijena butana i propana.

Proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengiz smanjena je u četvrtak, priopćio je operater Chevron, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak potpore prosvjedima koji niču širom zemlje.

Nemiri u srednjoazijskoj zemlji zaoštrili su problem nedostatne ponude OPEC-a i njegovih saveznika, koji ne uspijevaju pratiti rast potražnje.

OPEC je u prosincu povećao proizvodnju za samo 70 tisuća barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, a sporazum o opskrbi predviđao je mogućnost povećanja za 253 tisuće barela dnevno kako bi se uhvatio korak s oporavkom potražnje od pandemijske krize.

Proizvodnja u Libiji pala je, između ostalog i zbog radova na održavanju cjevovoda, na 729 tisuća barela dnevno, u usporedbi s najvišom prošlogodišnjom razinom od 1,3 milijuna barela dnevno.

Ubrzano širenje omikrona palo je u takvim uvjetima u drugi plan, a zabrinutost za potražnju jenjava, dodatno prigušena učestalim potvrdama da nova varijanta koronavirusa izaziva blaže simptome od dosadašnjih.

“Strah od velikog pada potražnje za naftom kopni jer se iskristaliziralo da omikron izaziva blaže oblike bolesti, za razliku od dosadašnjih varijanti virusa, što znači da vlade vjerojatno neće drastično ograničavati kretanje”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

OPEC je odvojeno danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 80,80 dolara i bio za 73 centa skuplji u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

nafta

Cijene nafte potonule na najniže razine od veljače

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustivši se na razine od veljače ove godine pod

Read More...
vito

Nova pravila EU za radne uvjete

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim

Read More...
industrija

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design