Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

In Vijesti iz svijeta
covid

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što je sada slučaj, to bi globalno gospodarstvo stajati tisuće milijardi dolara, upozorila je Međunarodna trgovinska komora (ICC).

Komora je naručila studiju, koja je pokazala da ako se cjepiva ne distribuiraju pravedno, to bi samo u ovoj godini moglo stajati svjetsko gospodarstvo do 9.200 milijardi dolara. Polovina tog iznosa otpadala bi na industrijalizirane zemlje, pokazuje studija.

“Integrirana analiza pokazuje puni razmjer posljedica vakcijancijskog nacionalizma, koje uvelike nadilaze dosadašnje najbolje procjena”, istaknuo je ICC u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Studija pokazuje da se ulaganje u program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za razvoj, proizvodnju i ravnopravnu distribuciju testova za covid 19, lijekova i cjepiva ACT Accelerator isplati.

Ako bogatije zemlje uplate preostalih 27,2 milijarde dolara u taj program, korist će biti 166 puta veće od ulaganja, utvrdili su autori.

Čak i ako su bogatije zemlje do kraja lipnja postignu optimalnu procijepljenost stanovništva, svjetsko gospodarstvo vjerojatno će izgubiti do 4,5 milijardi dolara, ako cijepljenje u siromašnijim zemljama ostane na trenutnoj niskoj razini, upozoravaju.

“Razvijena gospodarstva imaju jasan ekonomski poticaj da ubrzaju distribuciju cjepiva na globalno koordiniranoj osnovi jer će time minimalizirati ekonomske gubitke koje će sama pretrpjeti u slučaju šokova u ponudi i potražnji u trećim zemljama”, navodi se u studiji. (H)

You may also read!

zaher

Subvencije odigrale pozitivnu ulogu na tržištu nekretnina u nekim županijama

Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres

Read More...
martina Nimac Kalcina

Zajednica obiteljskog turizma HGK resornom ministarstvu iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja

Privatni smještaj prošle godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača. Oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na

Read More...
ugostitelji

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: očekujemo potporu poslovanju ugostitelja na dulje razdoblje

Najavljeno otvaranja terasa ugostiteljskih objekata korak je ka normalizaciji poslovanja, iako za većinu ugostitelja takav oblik rada neće donijeti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.