Neto dobit Erste Groupa u prvom tromjesečju porasla za 12,2%

In Bankarstvo
erste

„Ova godina posebno je važna za nas u Erste Groupu: 2019. godina obilježava 200. obljetnicu našeg osnutka kao štedionice usmjerene na širenje prosperiteta u našoj regiji. Naš cilj ostaje jasan, naš poslovni model je održiv, a pokrivamo regiju koja je i dalje najdinamičnija u Europskoj uniji.

Sve to pomoglo nam je i da vrlo čvrsto uđemo u godinu. Naša neto dobit u prva tri mjeseca iznosila je 377 milijuna eura, što je porast od preko 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Posebno nam je drago što ovaj rast bilance i dalje nastaje organski, zahvaljujući našim snažnim operativnim rezultatima. Poslovanje s klijentima stalno raste, što je rezultiralo većim neto prihodom od kamata (+7,2% na godišnjoj razini), neto prihodom od naknada i provizija (+1,9% na godišnjoj razini) i iznimno snažnim rastom našeg neto rezultata od trgovanja – koji je doveo do rasta operativnog prihoda od 7% na godišnjoj razini, na 1,77 milijardi eura.

Naravno, ovi zdravi rezultati odraz su kontinuiranog solidnog rasta u gospodarstvima Srednje i Istočne Europe, uglavnom zahvaljujući solidnoj domaćoj potražnji uslijed rasta realnih plaća i visokih razina zaposlenosti. Takvi povoljni makroekonomski temelji također su rezultirali povećanom potražnjom za kreditima u svim zemljopisnim područjima, a posebno u segmentu poslovnih klijenata, što je pridonijelo porastu obujma naših kredita za 7,2 posto na godišnjoj razini. Depoziti naših klijenata također su se povećali (+7,0% na godišnjoj razini), unatoč nastavku niskih kamatnih stopa u okruženju. To je dobrodošao znak povjerenja koje nam naši klijenti daju – ali to je i daljnji dokaz da su nerazvijena tržišta kapitala u našoj regiji dosad propustila uvjeriti štediše da se odmaknu od štednih knjižica. Okruženje po pitanju rizika i dalje je iznimno blago, što nam dopušta dodatna neto otpuštanja. Naš omjer nenaplativih kredita smanjio se na 3,0 posto na kraju tromjesečja, što je odraz smanjenja obujma naših nenaplativih kredita tijekom godine za 773 milijuna eura.

Veći troškovi zaposlenika i veći doprinosi za programe osiguranja depozita, koji su, kao i obično, plaćeni unaprijed u prvom tromjesečju za cijelu godinu, doveli su do rasta naših troškova tijekom prvog tromjesečja. Međutim, taj je razvoj nadmašio porast od 11,2 posto na godišnjoj razini, što nam je pomoglo da poboljšamo omjer troškova i prihoda za 1,3 postotna boda. I naša kapitalizacija odražava snažnu poziciju koju imamo na tržištu, s time da je naša stopa osnovnog redovnog kapitala iznosila 13,2 posto.

Ukratko, imali smo dobar početak godine. Kako sada stvari stoje, na dobrom smo putu da postignemo ciljeve koje smo postavili za 2019. godinu: povrat na materijalni kapital od 11 posto i veće dividende po dionici“, izjavio je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.