Nezavisni hrvatski seljaci predlažu dodatne mjere za poljoprivredu

In Financije i gospodarstvo
poljoprivreda

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić u srijedu je istaknuo da tijekom krize seljacima treba oprostiti naplatu državnog zemljišta, ARKOD ponovno decentralizirati i produljiti rok za prijavu poticaja te osmisliti mjere za osiguranje samodostatnosti u opskrbi hranom.

Mjere Ministarstva poljoprivrede i Vlade Mlinarić smatra dobrima ali nedovoljnima.

“Ministrica kaže da treba odgoditi plaćanje najma državne zemlje, a mi smatramo da ga treba oprostiti. ARKOD treba decentralizirati, vratiti u gradove i općine, a rok za upis poljoprivrednih potpora treba produljiti do srpnja”, predložio je Mlinarić na konferenciji za novinare.

Upitao je ima li u robnim rezervama dovoljno zaliha hrane i hoće li opskrba trgovačkih lanaca i stanovništva izdržati više od 30 dana.

“Članice EU-a zatvorile su tranzit za ljude, a možda će se to dogoditi i s hranom. Vidimo da svaka zemlja brani svoje interese, a ako nas ostave na cjedilu hoćemo li imati dovoljno hrane?”, pita Mlinarić.

Drži da krizu treba iskoristiti za osmišljavanje dugoročnih mjera uz čiju će primjenu Hrvatska biti samodostatna po pitanju hrane. Smatra da Hrvatska treba jaku proizvodnju hrane, za koju tvrdi da je godinama uništavana.

Po podacima koje je iznio, trenutno zadovoljavamo vlastite potrebe za junećim mesom s 80 posto, jaja su na 85 posto, a uvozimo i 50 posto potrebnog ulja. (H)

You may also read!

trgovina

U veljači zabilježen rast maloprodajnoga prometa

U veljači 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,9% veći u

Read More...
fortenova

PIK Vinkovci pozvali male poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

PIK Vinkovci pozivaju sve zainteresirane male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove u Hrvatskoj koji žele plasirati svoju proizvodnju Konzumu, da

Read More...
Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Ovih dana čuje se mnogo pretpostavki i projekcija koliko će COVID-19 kriza trajati te kakve će sve posljedice biti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.