Nijemci se pitaju – Što će biti s plaćama i cijenama?

In Vijesti iz svijeta
trgovina

Rat i inflacija potopili su raspoloženje njemačkih potrošača – očekivanja od gospodarstva, plaće i spremnost na kupnju na najnižoj su razini od 1991. godine, kada ih je GfK institut za istraživanje tržišta počeo proučavati.

Rezultati iz ovog mjeseca lošiji su, dakle, od prethodnog najvećeg pada iz travnja 2020., u vrijeme prvog zatvaranja pandemije, objavio je GfK u srijedu. Sada postoji veća tendencija štednje, što dodatno povećava ogorčenost potrošača.

“Rat u Ukrajini i visoka inflacija zadali su ozbiljan udarac raspoloženju potrošača. Nade u oporavak koje su porasle nakon ublažavanja epidemioloških mjera potpuno su propale”, rekao je stručnjak za potrošačke navike GfK-a Rolf Birkl.

Što se tiče plaća, Nijemci gube nadu, prije svega zbog cijena energenata koje su eksplodirale zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji – očekivanja su najniža od veljače 2003. Trend se može preokrenuti samo mirom u Ukrajini, istaknuo je Birkel. Sada, međutim, potrošači vide stvarnu prijetnju recesije.

Inače, raspoloženje za šoping palo je i treći put zaredom. “Ako trebate znatno više potrošiti na benzin, lož ulje i plin, ostaje manje novca za kupnju drugih stvari”, rekao je GfK stručnjak.

Izvor: dpa GermanyToday

You may also read!

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji

Read More...
HOTEL&GASTROTEH

Uskoro na ZV-u HOTEL&GASTROTEH

Za sve profesionalce u HORECA industriji najavljujemo HOTEL&GASTROTEH - sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu

Read More...
WorldBank

Svjetska banka upozorava na potrebu za hitnim promjenama u sektoru grijanja u Europi i središnjoj Aziji

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Europe i središnje Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design