Nijemci se pitaju – Što će biti s plaćama i cijenama?

In Vijesti iz svijeta
trgovina

Rat i inflacija potopili su raspoloženje njemačkih potrošača – očekivanja od gospodarstva, plaće i spremnost na kupnju na najnižoj su razini od 1991. godine, kada ih je GfK institut za istraživanje tržišta počeo proučavati.

Rezultati iz ovog mjeseca lošiji su, dakle, od prethodnog najvećeg pada iz travnja 2020., u vrijeme prvog zatvaranja pandemije, objavio je GfK u srijedu. Sada postoji veća tendencija štednje, što dodatno povećava ogorčenost potrošača.

“Rat u Ukrajini i visoka inflacija zadali su ozbiljan udarac raspoloženju potrošača. Nade u oporavak koje su porasle nakon ublažavanja epidemioloških mjera potpuno su propale”, rekao je stručnjak za potrošačke navike GfK-a Rolf Birkl.

Što se tiče plaća, Nijemci gube nadu, prije svega zbog cijena energenata koje su eksplodirale zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji – očekivanja su najniža od veljače 2003. Trend se može preokrenuti samo mirom u Ukrajini, istaknuo je Birkel. Sada, međutim, potrošači vide stvarnu prijetnju recesije.

Inače, raspoloženje za šoping palo je i treći put zaredom. “Ako trebate znatno više potrošiti na benzin, lož ulje i plin, ostaje manje novca za kupnju drugih stvari”, rekao je GfK stručnjak.

Izvor: dpa GermanyToday

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design