Njemačka spremna kupovati udjele u kompanijama radi zaštite od stranih preuzimanja

In Vijesti iz svijeta
altmaier

Njemačka bi mogla preuzeti udjele u kompanijama radi sprečavanja stranih preuzimanja u nekim ključnim tehnološkim sektorima, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u utorak, predstavljajući novu industrijsku strategiju.

Ključni je povod za zauzimanje pojačano zaštitničke industrijske politike zabrinutost zbog stranih preuzimanja u Njemačkoj, ponajprije kada u njima sudjeluju kineske kompanije koje kupuju njemački “know-how” i uništavaju proizvodnu bazu, važnu za njemački prosperitet.

Opstanak kompanija poput Thyssenkruppa, Siemensa, Deutsche Banka i njemačkih proizvođača automobil u nacionalnom je interesu, poručio je Altmaier, predlažući uspostavu investicijskog fonda pomoću kojeg bi se podupirale ključne industrije.

Predstavljajući “Nacionalnu industrijsku strategiju 2030.”, njemački ministar istaknuo je kako prednost daje neuplitanju države u tržište, ali da država to možda treba činiti na globalnoj razini gdje, kako kaže, nisu omogućeni ravnopravni uvjeti.

“Država bi mogla privremeno preuzeti udjele u kompanijama – ne zato da ih na dulji rok nacionalizira i vodi već da prevenira rasprodaju ključnih tehnologija i njihov odlazak iz zemlje”, kazao je Altmaier na tiskovnoj konferenciji prilikom predstavljanja strategije.

Među ključnim industrijskim granama izdvojio je sektor čelika i aluminija, proizvodnju kemikalija, strojeva i opreme za industrijske pogone, optički i automobilski sektor, proizvodnju medicinske opreme, zelene tehnologije, vojnu i zrakoplovnu industriju i trodimenzionalno printanje.

U strategiji se traži poduzimanje mjera radi promocije “nacionalnih šampiona” i jačanja konkurentnosti tvrtki u ključnim tehnološkim područjima.

Kako ističe Altmaier, njezin je cilj zadržati i jačati prosperitet koji je Njemačka generirala u proteklih 70 godina.

“To je temeljno pitanje za njemačku politiku, ne samo gospodarsko pitanje, već je pitanje od iznimne važnosti za koheziju zemlje i za legitimitet demokratskog sustava”, poručio je njemački ministar gospodarstva, naglašavajući da bi posljedica erozije industrijske baze bio lošiji obrazovni, ekološki i životni standard. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.