Njemački izvoz i uvoz smanjeni u studenom

In Vijesti iz svijeta
izvoz

Njemački uvoz smanjio se u studenom snažnije od izvoza, što je rezultiralo dodatnim povećanjem trgovinskog viška, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, nadovezujući se na niz nagovještaja skromnog rasta najvećeg europskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2018.

Sezonski prilagođeni uvoz pao je u studenom za 1,6 posto na mjesečnoj razini dok je izvoz smanjen za 0,4 posto, objavio je Savezni zavod za statistiku Destatis.

Trgovinski višak povećao se time na 19,0 milijardi eura (21,78 milijardi dolara), u odnosu na revidiranih 17,9 milijardi eura zabilježenih u listopadu.

Slabi trgovinski podaci nadovezuju se na jučer objavljeni podatak o padu industrijske proizvodnje u studenome, treći mjesec zaredom, pod utjecajem pojačanih rizika u inozemstvu i mukotrpne prilagodbe automobilskih kompanija novim standardima emisija štetnih plinova.

„Čini se da je kriznih žarišta u globalnoj trgovini trenutno jednostavno previše da bi se njemački izvozni sektor s njima uspješno nosio. Nije mu pomogao čak ni slabiji euro“, zaključuje analitičar ING Banka Carsten Brzeski.

Globalnu trgovinsku razmjenu poremetili su sporovi potaknuti američkom politikom utemeljenom na geslu “America First”, te prijetnja da bi Velika Britanija mogla izaći iz Europske unije bez dogovora o trgovinskom režimu. Dodatne probleme stvara i slabiji rast na tržištima u razvoju.

Njemačko je gospodarstvo tradicionalno orijentirano na izvoz pa su ga ti problemi ozbiljno uzdrmali, što se očitovalo u padu gospodarskih aktivnosti u trećem tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

“Svjedočili smo nizu slabih ekonomskih podataka ali ne očekujem tehničku recesiju na kraju 2018. godine”, izjavio je Stefan Kipar iz Bayern LB-a.

Tehnička recesija nastupa kada se gospodarske aktivnosti smanje dva tromjesečja zaredom.

“Nakon slabog trećeg tromjesečja aktivnosti će vjerojatno porasti ali će taj rast u četvrtom kvartalu biti skroman”, procjenjuje Kipar.

Državni zavod za statistiku objavit će preliminarne podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2018. početkom sljedećeg tjedna. (H)

You may also read!

Nina Išek Međugorac

Žena godine je Nina Išek Međugorac

U užem izboru za Ženu godine u organizaciji časopisa Zaposlena, bile su četiri iznimne žene koje su svojim radom

Read More...
konobar

HOK – smanjiti PDV za ugostiteljstvo na 13 posto, stopu poreza na dohodak s 24 na 18 posto

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u utorak je ponovila svoje prijedloge da se u sklopu četvrtog kruga porezne reforme smanji

Read More...
fortenova

Fortenova grupa tržištu nudi nekretnine koje nisu u funkciji – na listi trenutno 117 nekretnina

Fortenova grupa je krenula s prodajom nekretnina iz netemeljnog poslovanja, a na posebnoj mrežnoj stranici otvorenoj u tu svrhu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.