Njemački izvoz pao u kolovozu prvi puta od početka pandemije

In Vijesti iz svijeta
izvoz

Njemački izvoz pao je u kolovozu prvi puta od početka pandemije zbog problema u nabavi i nestašice sirovina, izvijestio je u petak statistički ured Destatis.

Njemačka je u kolovozu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima izvezla robu u vrijednosti 113 milijardi eura, za 1,2 posto manje nego u srpnju, pokazuje izvješće Destatisa.

Vrijednost izvoza smanjila se na mjesečnoj razini prvi puta od travnja prošle godine kada su vlade počele uvoditi stroge mjere kako bi zakočile širenje koronavirusa.

Uvoz robe porastao je pak 3,5 posto, na 100,1 milijardu eura.

Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom pao u kolovozu za 26,6 posto u odnosu na srpanj, na 13 milijardi eura.

Njemačke izvoznike, posebno u ključnom automobilskom sektoru, teško pogađaju poremećaji u nabavi, nestašica sirovina i kontejnera i zastoji u lukama, koji su već rezultirali snažnim rastom cijena, a pogodili su i potražnju.

Narudžbe u njemačkoj industriji pale su tako u kolovozu, odražavajući dvoznamenkasti pad potražnje iz zemalja izvan eurozone.

Usporedba s prošlogodišnjim kolovozom, kada je svjetsko gospodarstvo bilo u dubokoj krizi zbog pandemije covida 19, pokazuje rast njemačkog izvoza za 14,4 posto, te uvoza za 18,1 posto.

Izvoz robe u SAD porastao je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz 22,4 posto, na 9,4 milijarde eura. Izvoz u Kinu uvećan je daleko skromnijih 4,4 posto, na 7,6 milijardi eura.

Najviše je robe Njemačka uvezla iz Kine, u vrijednosti 11,4 milijarde eura, za 20,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Uvoz iz SAD-a porastao je 12,3 posto, na 6,3 milijarde eura.

Izvoz u zemlje EU-a uvećan je 15,7 posto, na 55,7 milijardi eura. Uvoz je pak porastao 11,2 posto, na 47 milijardi eura.

Njemačka trgovinska komora nedavno je procijenila da će njemački izvoz ove godine porasti osam posto. (H)

You may also read!

jabuke

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke

Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000

Read More...
Valamar_zaposlenici

Valamar pokrenuo zapošljavanje za sezonu 2022. godine

Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu. S obzirom na kasno

Read More...
Udruga Strujni krug

Udruga Strujni krug pokrenula inicijativu za suradnju najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila

Vozači električnih automobila dulje se vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.