Njemački izvoz porastao u listopadu zahvaljujući potražnji izvan EU-a

In Statistika
izvoz

Njemački izvoz neočekivano je porastao u listopadu, potaknut potražnjom izvan Europske unije koja je amortizirala pad narudžbi iz drugih članica eurozone, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u listopadu porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je u ponedjeljak Destatis.

Uvoz je prema Destatisovim podacima stagnirao. Time je sezonski prilagođen višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom u listopadu porastao 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 20,6 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u listopadu porastao posto 1,9 posto, potaknut 4,6-postotnim skokom potražnje iz zemalja izvan Europske unije.

Izvoz u ostale zemlje EU-a gotovo je stagnirao dok je izvoz u druge zemlje eurozone pao 0,9 posto. Izvoz u zemlje EU-a koje nisu u sastavu eurozone porastao je 1,7 posto. Uvoz je na godišnjoj razini pao 0,6 posto.

Povećanje njemačkog izvoza u listopadu potaknulo je nadu da će najveće europsko gospodarstvo izbjeći pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju, unatoč nizu negativnih ekonomskih pokazatelja objavljenih u proteklim tjednima. Tako je prošlotjedno izvješće ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo pad novih narudžbi i industrijske proizvodnje u listopadu.

“Nakon prošlotjednih razočaravajućih podataka iz industrije, jutrošnji su podaci o trgovini donijeli određeno, i te kako potrebno olakšanje njemačkom gospodarstvu”, konstatira Carsten Brzeski iz ING-a.

Brzeski pritom upozorava da nema mjesta za pretjerani optimizam. “Što se tiče predstojećeg razdoblja, kontinuirana suša u knjigama narudžbi snažan je argument protiv bilo kakvog optimizma”, pojašnjava. (H)

You may also read!

1petrol

Petrol ostaje zainteresiran za širenje na hrvatsko tržište

Slovenski energetski koncern Petrol ostaje zainteresiran za investicije i širenje na tržišta jugoistočne Europe među kojima je i hrvatsko,

Read More...
wallstreet

Oprez na Wall Streetu, u fokusu poslovni rezultati

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u

Read More...
badel

Badel 1862 preuzima jaka alkoholna pića od Dalmacijavina

Tvrtka Badel 1862 preuzima jaka alkoholna pića od Dalmacijavina, čije će brendove proizvoditi u svojim pogonima u tvornici Vinoploda

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.