Njemački izvoz porastao u listopadu zahvaljujući potražnji izvan EU-a

In Statistika
izvoz

Njemački izvoz neočekivano je porastao u listopadu, potaknut potražnjom izvan Europske unije koja je amortizirala pad narudžbi iz drugih članica eurozone, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u listopadu porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je u ponedjeljak Destatis.

Uvoz je prema Destatisovim podacima stagnirao. Time je sezonski prilagođen višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom u listopadu porastao 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 20,6 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u listopadu porastao posto 1,9 posto, potaknut 4,6-postotnim skokom potražnje iz zemalja izvan Europske unije.

Izvoz u ostale zemlje EU-a gotovo je stagnirao dok je izvoz u druge zemlje eurozone pao 0,9 posto. Izvoz u zemlje EU-a koje nisu u sastavu eurozone porastao je 1,7 posto. Uvoz je na godišnjoj razini pao 0,6 posto.

Povećanje njemačkog izvoza u listopadu potaknulo je nadu da će najveće europsko gospodarstvo izbjeći pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju, unatoč nizu negativnih ekonomskih pokazatelja objavljenih u proteklim tjednima. Tako je prošlotjedno izvješće ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo pad novih narudžbi i industrijske proizvodnje u listopadu.

“Nakon prošlotjednih razočaravajućih podataka iz industrije, jutrošnji su podaci o trgovini donijeli određeno, i te kako potrebno olakšanje njemačkom gospodarstvu”, konstatira Carsten Brzeski iz ING-a.

Brzeski pritom upozorava da nema mjesta za pretjerani optimizam. “Što se tiče predstojećeg razdoblja, kontinuirana suša u knjigama narudžbi snažan je argument protiv bilo kakvog optimizma”, pojašnjava. (H)

You may also read!

merlot Festigia

Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles

Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz

Read More...
potpore

Covid-19 i potpora poslodavcima

Kako malim poduzećima možemo pomoći u očuvanju zdravlja njihova osoblja, posebno u današnjim okolnostima nezapamćene zdravstvene krize koju je

Read More...
Konzum

Maxi Konzum Pitomača kupcima je otvorio svoja vrata

Četvrta Konzumova prodavaonica u Virovitičko-podravskoj županiji na ukupnoj površini od 955m² donosi samoposlužnu pekarnicu, mesnicu, gastro i odjel voća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.