Njemački izvoz u srpnju pao prvi puta u četiri mjeseca

In Vijesti iz svijeta
izvoz

Njemački izvoz pao je u srpnju prvi puta u četiri mjeseca, odražavajući smanjene isporuke u SAD i Rusiju, pokazali su u petak preliminarni podaci statističkog ureda.

Izvoz je u srpnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 2,1 posto u odnosu na lipanj, na 131,3 milijarde eura.

Pao je i uvoz, za 1,5 posto, na 125,9 milijardi eura.

Vanjskotrgovinska bilanca za srpanj iskazala je suficit od 5,4 milijarde eura, manji za 13 posto nego u lipnju. U srpnju prošle godine iznosio je 17,5 milijardi eura, prema podacima Destatisa.

Na godišnjoj razini izvoz je porastao 14,3 posto, a uvoz za 29,3 posto.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci vrijednost njemačkog robnog izvoza dosegnula je 886,9 milijardi eura, što je 13,4 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, unatoč ratu u Ukrajini i padu izvoza u Rusiju, primjećuje agencija Dpa.

Posustala razmjena s Europom

Njemačka je u trgovinske partnere u EU izvezla robu u vrijednosti od 73,4 milijarde eura ili jedan posto više nego u lipnju. Uvoz iz te skupine zemalja smanjen je 1,2 posto, na 62,1 milijarde eura.

Vrijednost robe izvezene u zemlje eurozone iznosila je ukupno 51,2 milijarde eura, što je povećanje za 1,4 posto. Uvoz je pak smanjen 2,6 posto, na 41,9 milijardi eura.

Vrijednost izvoza u zemlje EU-a koje nisu u eurozoni zadržala se na razini iz lipnja i iznosila je 22,2 milijarde eura. Vrijednost uvoza porasla je pak za 1,9 posto, na 20,2 milijarde eura

Smanjen izvoz u SAD i Rusiju

Izvoz robe u zemlje izvan EU-a u srpnju se smanjio za 5,6 posto, na 58 milijardi eura. Uvoz je pao za 1,8 posto, na 63,8 milijardi eura.

Najviše su njemačke kompanije izvozile u SAD, ali je vrijednost robnog izvoza pala za 13,7 posto u odnosu na lipanj, na 12,3 milijarde eura.

Izvoz u Rusiju smanjen je za 15,1 posto, na milijardu eura. Još je više pao uvoz, za 17,4 posto, na 2,9 milijardi eura, objavio je Destatis.

Izvoz u Kinu, drugo najveće gospodarstvo gotovo je stagnirao i iznosio je 8,9 milijardi eura.

Kina je bila i glavni izvor njemačkog uvoza, ali je njegova vrijednost pala 11,5 posto u odnosu na lipanj, na 15,1 milijardu eura.

Smanjen je i uvoz iz SAD-a, za 7,6 posto, na 7,9 milijardi eura. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design