Njemački izvoz usporio u studenome

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Njemački izvoz osjetno je usporio u studenome, pokazali su u petak podaci statističkog ureda, odražavajući probleme u nabavi i nestašicu vodiča koja je posebno teško pogodila ključnu automobilsku industriju.

Izvoz je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima u studenome porastao 1,7 posto u odnosu na listopad kada je poskočio 4,2 posto, objavio je Destatis.

Uvoz je uvećan 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 5,2 posto. Time je sezonski i kalendarski prilagođeni višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci smanjen za 12,1 posto u odnosu na listopad, na 10,9 milijardi eura.

Njemački izvoznici muku muče s problemima u nabavnim lancima i nestašicom poluvodiča koja je posebno teško pogodila automobilski sektor, prisilivši kompanije na zatvaranje pogona.

Njemački je izvoz u studenome ipak, prema preliminarnim podacima, bio veći za 5,7 posto nego u veljači 2020. godine, prije početka pandemije, dok je uvoz nadmašio pretpandemijsku razinu za 17,5 posto, utvrdio je statistički ured.

Njemački su izvoznici u studenome smanjili isporuke u Kinu za 4,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na 8,9 milijardi eura. Isporuke u SAD-u poskočile su pak 14,7 posto, na 11 milijardi eura.

Kina je i dalje glavni izvor njemačkog uvoza, koji je u studenome porastao 29,8 posto, na 14,1 milijardu eura. Uvoz iz SAD-a uvećan je “samo” 7,9 posto, na 6,3 milijarde eura. (H)

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.