Njemačko gospodarstvo snažno usporilo u 2019.

In Financije i gospodarstvo
INDUSTRIa

Njemačko je gospodarstvo u 2019. godini poraslo najslabije od 2013. godine, zakočeno slabim izvozom koji su pogodili globalni trgovinski sukobi te je najveći oslonac aktivnostima bila potrošnja, izvijestio je u srijedu državni zavod za statistiku (Destatis).

Najveće europsko gospodarstvo poraslo je prošle godine 0,6 posto, najslabije od 2013. godine. U 2018. stopa rasta iznosila je 1,5 posto a u 2017. 2,5 posto.

Iako su aktivnosti u 2019. porasle desetu godinu zaredom, njihov je rast bio ispod prosjeka u proteklih deset godina koji je iznosio 1,3 posto godišnje, napominju u Destatisu.

Glavni je oslonac gospodarstva bila potrošnja, ističu statističari. Tako je osobna potrošnja porasla 1,6 posto, a državna 2,5 posto. Ista je stopa rasta zabilježena i u stavci bruto ulaganja u fiksni kapital, pri čemu su posebno snažno porasla ulaganja u nove zgrade, za 3,8 posto.

Slaba točka bila je trgovinska razmjena, pokazuje Destatisovo izvješće. Tako je cjenovno prilagođeni izvoz porastao samo 0,9 posto, više nego upola slabije nego u godini ranije. Uvoz je uvećan 1,9 posto, nakon 3,6-postotnog povećanja u 2018. godini, pokazuju Destatisovi podaci.

Tradicionalno izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo teško su pogodili globalni trgovinski sukobi, a najviše su na udaru bili ključni sektori proizvodnje automobila i strojeva. Dodatan udarac za potražnju bila je i neizvjesnost povezana s brexitom.

Državni je proračun pak u 2019. ponovo bilježio proračunski višak, od 49,8 milijardi eura odnosno 1,5 posto iskazano udjelom u BDP-u. Time je pao s rekordne 62,4 milijarde eura u 2018., odnosno 1,9 posto iskazano udjelom u BDP-u, pokazuju preliminarne procjene Destatisa. (H)

You may also read!

Gari Capelli

U turizmu za sada bez minusa, ali uz blago zaustavljanje bukinga

U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno

Read More...
atlantic

Atlantic Grupa lani povećala neto dobit za 60 posto

Atlantic Grupa je u 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 5,43 milijarde kuna, što je 3,4 posto

Read More...
adris

Neto dobit Adris grupe 506 milijuna kuna

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 506 milijuna kuna, što je 13,4 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.