Njemačku čeka spor oporavak od duboke recesije

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Njemačko gospodarstvo u dubokoj je recesiji i oporavak vjerojatno neće biti brz budući da bi mnoga ograničenja uvedena zbog koronavirusa mogla ostati na snazi kroz dulje razdoblje, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

Iako se trenutno pregovara o ublažavanju nekih restrikcija u idućim tjednima, najveće europsko gospodarstvo gotovo je zaustavljeno uslijed karantene koja je na snazi od sredine ožujka, primjećuje Reuters.

“Značajna ograničenja vjerojatno će ostati na snazi dok se ne nađe medicinsko rješenje, poput cjepiva”, objavila je Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvješću o stanju gospodarstva. “Stoga se brz i snažan gospodarski oporavak trenutno ne čini vjerojatnim”, procjenjuje središnja banka.

Međunarodni monetarni fond (MMF) za ovu godinu predviđa pad njemačkog gospodarstva za 7,5 posto. Procjene instituta kreću se u širokom rasponu a većinom predviđaju dublju recesije od one u 2009., kada je gospodarstvo palo više od pet posto.

Podaci za prvo tromjesečje već su ozbiljno pogođeni, no drugo tromjesečje bit će još gore, predviđaju u Bundesbanku, ističući značajno smanjenje automobilske proizvodnje i oštar pad osobne potrošnje.

“Ne treba ipak strahovati da će njemačko gospodarstvo zapasti u silaznu spiralu ojačanu domaćim čimbenicima”, ističe Bundesbanka, napominjući da će popustljiva fiskalna i monetarna politika poduprijeti oporavak gospodarstva.

Što se tiče inflacije, ključnog pokazatelja za Europsku središnjuu bank (ECB), u Bundesbanku očekuju da će ona vjerojatno oštro pasti u idućim mjesecima budući da će niže cijene nafte brzo osjetiti i potrošači. (H)

You may also read!

Nestle_zdravija

“Vrtim Zdravi Film” uspješno se zavrtio kao dio nastave na daljinu

"Vrtim Zdravi Film" uspješno se prilagodio novom načinu nastave te po prvi put zaživio i na daljinu, ali i

Read More...
Valamar

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping

Read More...
Lidl Ilica 201

Otvorena prva Lidlova trgovine u zagrebačkoj Ilici

Moderna gradska trgovina u širem centru Zagreba, Lidlova je 102. trgovina u Hrvatskoj. Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.