Nova Incoterms® 2020 pravila: novine kod preuzimanja rizika kod istovara robe

In Konferencije / savjetovanja
Nova Incoterms® 2020 pravila: novine kod preuzimanja rizika kod istovara robe

„Incoterms pravila prvi su put objavljena 1936. godine, kao jedan od najpoznatijih proizvoda ICC-ja. Od 1980. revidiraju se svakih deset godina. Seminar o novim pravilima prilika je za pravovremenu pripremu, a organizirat će se i dodatni seminari diljem Hrvatske. Nova pravila ne donose suštinske promjene, ali pristupačnija su i jednostavnija za uporabu i uvode novo pravilo DPU. Poanta je da bez obzira poslujete li sa Singapurom ili Čileom, svi se drže istih pravila i znaju što mogu očekivati,“ rekla je glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru Nova Incoterms® 2020 pravila, održanome danas u HGK u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

ICC je u rujnu 2019. godine objavio nova Incoterms® 2020 pravila, globalno priznati standard o upotrebi domaćih i međunarodnih trgovinskih pojmova čiji je cilj trgovcima diljem svijeta pružiti sigurnost i jasnoću u poslovanju. Pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine. Ako je kupoprodajni ugovor sklopljen u ovoj godini, ali je izvršenje u sljedećoj, primjenjuju se nova pravila.

Seminar je bio namijenjen svima onima koji su uključeni u međunarodnu trgovinu: korporativnim pravnicima, odvjetnicima i konzultantima koji pregovaraju i pripremaju međunarodne kupoprodajne ugovore te menadžerima i stručnjacima banaka i tvrtki koji se bave nabavom, prodajom, otpremom, logistikom i financijama.

„Incoterms odnose se samo na B2B, iako je online kupovina u B2C slučajevima primjer kako možemo očekivati proširenje pravila ovakve vrste i na poslovne odnose između tvrtke i potrošača u slučaju da kupljena roba prelazi granice i carine,“ rekao je registrirani trener ICC-ja za Incoterms® 2020 pravila u Belgiji Eduard Verhaegen.

Pravila se inače odnose samo na robu, pokretnine, ne i na usluge niti na elektroničke podatke (primjerice glazba na medijima). Originalno su namijenjena za međunarodno poslovanje, no koriste se i unutar zemlje u određenim okolnostima, kao što je primjerice federalni ustroj SAD-a.

Uz dosadašnjih jedanaest pravila Incoterms® 2020, novost je pravilo DPU (predano na mjesto istovareno), koji je uveden umjesto dosadašnjeg pravila DAT, što znači da prodavatelj predaje robu i rizik prelazi na kupca u slučaju kad je roba po istovaru s dolaznoga prijevoznog sredstva stavljena kupcu na raspolaganje u imenovanome mjestu odredišta ili u ugovorenoj točki unutar tog mjesta, ako je takva točka ugovorena. Prodavatelj snosi sve rizike povezane s dopremanjem i istovarom robe u imenovanome mjestu odredišta. To je jedino pravilo koje traži od prodavatelja da na odredištu istovari robu.

You may also read!

okus

Dani tradicionalnih okusa u sedam mjesta Zagrebačke županije

U deset županija od 15. do 25. studenoga održavaju se Dani okusa hrvatske tradicije, u kojima sudjeluje više od

Read More...
nafta

Cijene nafte stabilne iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu u 2020.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara, balansirajući između strahovanja od

Read More...
zv

Zagrebački velesajam obilježio 110 godina svog postojanja

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.