Nova Incoterms® 2020 pravila: novine kod preuzimanja rizika kod istovara robe

In Konferencije / savjetovanja
Nova Incoterms® 2020 pravila: novine kod preuzimanja rizika kod istovara robe

„Incoterms pravila prvi su put objavljena 1936. godine, kao jedan od najpoznatijih proizvoda ICC-ja. Od 1980. revidiraju se svakih deset godina. Seminar o novim pravilima prilika je za pravovremenu pripremu, a organizirat će se i dodatni seminari diljem Hrvatske. Nova pravila ne donose suštinske promjene, ali pristupačnija su i jednostavnija za uporabu i uvode novo pravilo DPU. Poanta je da bez obzira poslujete li sa Singapurom ili Čileom, svi se drže istih pravila i znaju što mogu očekivati,“ rekla je glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru Nova Incoterms® 2020 pravila, održanome danas u HGK u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

ICC je u rujnu 2019. godine objavio nova Incoterms® 2020 pravila, globalno priznati standard o upotrebi domaćih i međunarodnih trgovinskih pojmova čiji je cilj trgovcima diljem svijeta pružiti sigurnost i jasnoću u poslovanju. Pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine. Ako je kupoprodajni ugovor sklopljen u ovoj godini, ali je izvršenje u sljedećoj, primjenjuju se nova pravila.

Seminar je bio namijenjen svima onima koji su uključeni u međunarodnu trgovinu: korporativnim pravnicima, odvjetnicima i konzultantima koji pregovaraju i pripremaju međunarodne kupoprodajne ugovore te menadžerima i stručnjacima banaka i tvrtki koji se bave nabavom, prodajom, otpremom, logistikom i financijama.

„Incoterms odnose se samo na B2B, iako je online kupovina u B2C slučajevima primjer kako možemo očekivati proširenje pravila ovakve vrste i na poslovne odnose između tvrtke i potrošača u slučaju da kupljena roba prelazi granice i carine,“ rekao je registrirani trener ICC-ja za Incoterms® 2020 pravila u Belgiji Eduard Verhaegen.

Pravila se inače odnose samo na robu, pokretnine, ne i na usluge niti na elektroničke podatke (primjerice glazba na medijima). Originalno su namijenjena za međunarodno poslovanje, no koriste se i unutar zemlje u određenim okolnostima, kao što je primjerice federalni ustroj SAD-a.

Uz dosadašnjih jedanaest pravila Incoterms® 2020, novost je pravilo DPU (predano na mjesto istovareno), koji je uveden umjesto dosadašnjeg pravila DAT, što znači da prodavatelj predaje robu i rizik prelazi na kupca u slučaju kad je roba po istovaru s dolaznoga prijevoznog sredstva stavljena kupcu na raspolaganje u imenovanome mjestu odredišta ili u ugovorenoj točki unutar tog mjesta, ako je takva točka ugovorena. Prodavatelj snosi sve rizike povezane s dopremanjem i istovarom robe u imenovanome mjestu odredišta. To je jedino pravilo koje traži od prodavatelja da na odredištu istovari robu.

You may also read!

elka

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna

Read More...
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: 33 tisuće turista u Hrvatskoj dobar početak

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je u Puli ocijenio kako podatak da u Hrvatskoj trenutno boravi 33 tisuće

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.