Nova Incoterms 2020 pravila prate i reguliraju trendove u međunarodnoj trgovini

In Konferencije / savjetovanja
Nova Incoterms 2020 pravila prate i reguliraju trendove u međunarodnoj trgovini

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je seminar Nova Incoterms 2020 pravila na kojem su predstavljene najvažnije izmjene u standardima koji uređuju međunarodnu trgovinu diljem svijeta.

„Nova pravila ne donose velike promjene, ali su pojednostavljena i lakša za upotrebu. Određuju odgovornost kupaca i prodavatelja te raspodjelu rizika između ugovornih strana. Cilj im je poticanje trgovine pomoću uvođenja globalnih standarda, a danas ćete na praktičkim primjerima vidjeti što je novo i što je važno za vaš posao. Pravila su stupila na snagu s početkom 2020. pa vam ovaj seminar pruža priliku za pravovremenu pripremu“, istaknula je glavna tajnica Međunarodne trgovačke komore u Hrvatskoj ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak-Kapić, dodavši kako se pravila revidiraju svakih deset godina uzimajući u obzir trendove svjetske trgovine.

Konkretne promjene u pravilima predstavila je odvjetnica specijalizirana za trgovačko pravo i članica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-a Valle García de Novales naglasivši da su pravila već u uvodu opisana tako da ih mogu razumjeti korisnici iz industrije, a ne samo pravnici. „Promjene u odnosu na 2010. su učinjene prema povratnim informacijama s terena. Pravila nisu zamjena za ugovor, već određuju obveze ugovornih strana po pitanjima rizika, troška i organizacije, a možete ih u određenoj mjeri prilagoditi svojim potrebama“, naglasila je García de Novales.

Pojasnila je da uz dosadašnjih jedanaest pravila Incoterms 2020, novost pravilo DPU (predano na mjesto istovareno), koji je uveden umjesto dosadašnjeg pravila DAT, što znači da prodavatelj predaje robu i rizik prelazi na kupca u slučaju kad je roba po istovaru s dolaznoga prijevoznog sredstva stavljena kupcu na raspolaganje u imenovanome mjestu odredišta ili u ugovorenoj točki unutar tog mjesta, ako je takva točka ugovorena. „Prodavatelj snosi sve rizike povezane s dopremanjem i istovarom robe u imenovanome mjestu odredišta. To je jedino pravilo koje traži od prodavatelja da na odredištu istovari robu“, rekla je García de Novales, detaljno obrazloživši sve potencijalne nedoumice na koje bi trgovci mogli naići.

Govorila je i o odabiru ispravnog Incoterms pariteta, ovisno o poziciji prodavatelja i kupca, načinu prijevoza, vrsti robe/pakiranja, zakonskim odredbama za opravdanje izuzeća od PDV-a (za izvoznike) te s obzirom na upotrebu dokumentarnih akreditiva. Sve to je elaborirala i na primjerima iz prakse, odgovarajući pritom na pitanja iz publike.

ICC je Incoterms 2020 pravila objavio u rujnu 2019. godine. Nova pravila preveli su ICC Hrvatska i HGK te je izdano dvojezično hrvatsko-englesko izdanje, na raspolaganju hrvatskoj poslovnoj zajednici. Uključuju detaljnija objašnjenja s poboljšanom grafikom za ilustraciju odgovornosti uvoznika i izvoznika za svako Incoterms pravilo.

incoterms

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.