Nova pravila EU za radne uvjete

In Zdravlje
vito

Početkom ovog mjeseca navršio se rok do kojeg su države članice EU-a trebale prenijeti Direktivu o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u nacionalno zakonodavstvo. Direktivom se uvode opsežnija i ažurirana radnička prava i osigurava bolja zaštita 182 milijuna radnika u EU-u.

U europskom stupu socijalnih prava kao ključna načela pravednih radnih uvjeta navode se „sigurno i prilagodljivo zaposlenje” i „informacije o uvjetima zapošljavanja i zaštiti u slučaju otpuštanja”. Navodi se i da radnici imaju pravo na početku zaposlenja u pisanom obliku biti upoznati sa svojim pravima i obvezama koji proizlaze iz radnog odnosa, uključujući probni rad.

Novom Direktivom o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima (EU/2019/1152) zamjenjuje se Direktiva o pisanoj izjavi (91/533/EEZ), koja je bila na snazi od 1991., a radnicima koji počinju raditi novi posao daje se pravo na pisanu obavijest o ključnim aspektima njihova radnog odnosa.

Zahvaljujući novim pravilima radnici će imati pravo na veću predvidivost radnih uvjeta, primjerice u pogledu zadataka i radnog vremena. Imat će pravo i na pravodobne i potpunije informacije o ključnim aspektima svojeg posla, kao što su mjesto rada i naknada. Važan je to korak prema snažnoj socijalnoj Europi, a pridonosi i tome da načela europskog stupa socijalnih prava zažive u svakom kutku EU-a.

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Direktiva o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima izravan je odgovor na brze promjene naših tržišta rada. Građani imaju pravo na potpunije informacije o uvjetima zaposlenja i veću predvidivost svoje svakodnevice. Nova će pravila zajamčiti kvalitetna radna mjesta, pružiti stabilnost radnicima i omogućiti im da planiraju svoj život.

Radnička prava i zaštita proširuju se i ažuriraju u skladu s novim svijetom rada

Direktivom o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima radnici u EU-u imat će pravo na:
– potpunije informacije o ključnim aspektima svojega rada, koje će dobiti dovoljno rano i u pisanom obliku;
– ograničenje trajanja probnog rada na šest mjeseci na početku zaposlenja;
– zapošljavanje na drugom radnom mjestu kod drugog poslodavca; svako ograničenje tog prava mora biti opravdano objektivnim razlozima;
– pravodobne informacije o vremenu obavljanja posla, posebno radnici s nepredvidivim radnim rasporedom i oni koji rade na zahtjev;
– djelotvorne mjere kojima se sprečava zlouporaba rada na ugovore bez zajamčenog minimalnog broja radnih sati;
– pisani odgovor na zahtjev za premještaj na drugo, sigurnije radno mjesto;
– besplatno obvezno osposobljavanje povezano s radnim mjestom ako je poslodavac dužan to osigurati.

Procjenjuje se da će dodatna 2 do 3 milijuna radnika u nesigurnim i nestandardnim oblicima zaposlenja, uključujući rad u nepunom radnom vremenu, rad na određeno vrijeme i rad na zahtjev, sada imati pravo na informacije o uvjetima zaposlenja i novu zaštitu, kao što je pravo na veću predvidivost radnog vremena. Istodobno, Direktiva poštuje fleksibilnost nestandardnih oblika zaposlenja, zadržavajući pogodnosti za radnike i poslodavce.

Od Direktive će koristi imati i poslodavci jer će se osigurati da zaštita radnika bude u skladu s najnovijim kretanjima na tržištima rada, smanjiti administrativne prepreke za poslodavce, primjerice omogućivanjem pružanja informacija elektroničkim putem, te stvoriti jednaki uvjeti za poslodavce u EU-u, čime će se omogućiti pošteno tržišno natjecanje na temelju iste minimalne razine radničkih prava.

Sljedeći koraci

Države članice trebale su Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo do 1.kolovoza 2022. U sljedećem će koraku Komisija ocijeniti potpunost i usklađenost nacionalnih mjera o kojima je obavijesti svaka država članica te prema potrebi poduzeti mjere.

Istovremeno u okviru europskog stupa socijalnih prava, države članice EU imaju obvezu do 2. kolovoza 2022. prenijeti pravila na razini EU-a za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi donesena 2019.

Vitomir Begović

You may also read!

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji

Read More...
HOTEL&GASTROTEH

Uskoro na ZV-u HOTEL&GASTROTEH

Za sve profesionalce u HORECA industriji najavljujemo HOTEL&GASTROTEH - sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu

Read More...
WorldBank

Svjetska banka upozorava na potrebu za hitnim promjenama u sektoru grijanja u Europi i središnjoj Aziji

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Europe i središnje Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design