Novi rezultati HUP skora upozoravaju da se o reformama i dalje samo priča

In Financije i gospodarstvo
HUP Skor_ 2018

Deranja: „Riješite konačno tri kritična pitanja“

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je najnovije, konačne rezultate HUP Skora za 2017, alata kojim se mjeri napredak reformi u 12 kritičnih područja nužnih za bolje poslovanje i život u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama EU 10.

Rezultat HUP Skora za 2017. iznosi 36 bodova i pokazuje blagi rast u odnosu na 34 koliko je zabilježeno u 2016. što je ponovno daleko ispod ocjena koje bi mogle značiti osjetan pozitivan pomak. Tri su kritična reformska područja u kojima Hrvatska najviše zaostaje u odnosu na usporedne zemlje: opterećenje gospodarstva s ocjenom 20 od mogućih 100, tržište rada s ocjenom 24 i obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav s ocjenom od svega 26.

HUP Skor pokazuje da Hrvatska ima najveći broj procedura plaćanja poreza od svih promatranih EU10 zemalja kao i da je porezno opterećenje značajno raslo od 2013. Omjer poreza, doprinosa i sličnih nameta naspram BDP-a povećan je s prosječnih 34% prije 2014. na aktualnih 36-37% što niti mini porezna reforma 2017. nije uspjela promijeniti. Hrvatska ima pozitivan fiskalni saldo jer je opterećenje strukturno poraslo, a to usporava zapošljavanje i rast.

„Ovu godinu Vlada je proglasila godinom u kojoj će se intenzivirati reforme, a i ovaj rezultat pokazuje kako nam je nužno potrebno ubrzanje promjena. Napredujemo vrlo polako i tim tempom nemamo šanse priključiti se najuspješnijima. Ono što je ključno razumjeti je da reforme nisu nešto što se provede jednom i tako ostaje desetljećima. To je ono što mi imamo sada. Međutim ta vremena su odavno prošla, današnji svijet se brzo mijenja i uspješne zemlje se kontinuirano prilagođavaju i vode računa o konkurentnosti. Upravo je u tome vrijednost HUP skora jer nam pokazuje gdje smo u odnosu na druge odnosno prikazuje nam realno stanje“, istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Hrvatska udruga poslodavaca posebno se osvrnula ne porezno opterećenje pozvavši još jednom Vladu da učini značajniji iskorak u smanjenju poreznih i drugih opterećenja koji otežavaju poslovanje i umanjuju izvoznu konkurentnost hrvatskih tvrtki.

„Sadašnja situacija i stanje proračunskih financija otvaraju prostor za nastavak započete porezne reforme i daljnje porezno rasterećenje i tvrtki i građana. Situacija na tržištu rada ukazuje na potrebu smanjenja poreza i doprinosa na plaće kako bi one mogle rasti. Sadašnji rast koji ne prati rast produktivnosti umanjuje ionako nisu profitabilnost hrvatskog gospodarstva što je dugoročno neodrživo jer ugrožava rast i razvoj tvrtki pa i sama radna mjesta. Članice HUP-a mogu svako porezno rasterećenje plaća u potpunosti prenijeti na zaposlenike“, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić dodajući kako je jasno da smanjenje opterećenja gospodarstva i građana mora biti praćeno reformama na rashodnoj strani proračuna.

Na tržištu rada zabilježeni su pozitivni pomaci, međutim taj skor je i dalje u crvenom području (s 20 povećan je na 24), što znači da kritično ograničava rast i razvoj. Nužna je daljnja fleksibilizacija radnog zakonodavstva i u području postupaka zapošljavanja i otpuštanja što naročito opterećuje poslovanje manjih poduzeća.

Treće kritično područje su obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav (26/100). Pokazatelji cjeloživotnog obrazovanja i udjela visokoobrazovanih u populaciji 30-34 godine starosti su u padu, dok u drugim zemljama uglavnom rastu. HUP upozorava da je to duboko zabrinjavajuće jer će imati negativan utjecaj na mogućnosti gospodarskog razvoja osobito u industrijama koje se temelje na novim tehnologijama i znanju. Liberalizacija obrazovnih usluga i poticaji za obrazovanje su do sada slabo korištene mjere na koje je HUP još jednom apelirao.

„Prestanimo samo raspravljati o reformi obrazovanja i pokrenimo konkretne promjene na svim razinama obrazovnog sustava. Kvaliteta obrazovanja ključna je za gospodarski i svaki drugi razvoj, a mi po svim usporedivim podacima i nismo ni u tom području konkurentni u odnosu na duge. Znanja i vještine koje danas trebaju imati zaposlenici naša djeca uglavnom ne mogu dobiti unutar školskog sustava. U oblikovanju programa i pri definiranju upisnih kvota i dalje se premalo uvažavaju stvarne potrebe tržišta“, upozorila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

U predstavljanju HUP skora poslodavci su upozorili i na zabrinjavajuće i slabe pokazatelje očekivanja trajanja zdravog života u Hrvatskoj, konstatiravši kako ohrabruje podatak da je na kraju prošle godine zaustavljen rast broja umirovljenika.

Od kroničnih problema i dalje se ističe područje pravosuđa sa skorom 33 od mogućih 100 koje bilježi pad u odnosu na 2016. godinu. Pad za dva boda bilježi i javna administracija koja ima skor 45.

Od pozitivnih promjena ističe se HUP skor investicijskih i poslovnih barijera (porastao je s 20 na 35) te fiskalna konsolidacija (s 32 na 36 u 2017. godini). Na temelju predstavljenih rezultata HUP skora poslodavci su Vladi uputili tri konkretna zahtjeva koja smatraju prioritetima za pokretanje bržeg gospodarskog rasta i zapošljavanja:

  1. znatno smanjenje opterećenja rada za minimalno 2 postotna boda BDP-a u prvoj fazi, uz reforme koje će donijeti racionalizaciju rashodne strane proračuna radi očuvanja fiskalne discipline.
  2. olakšano zapošljavanje i otpuštanje radnika, naročito kod malih poduzeća koja stvaraju gospodarski dinamizam i najviše doprinose zapošljavanju
  3. hitna modernizacija obrazovanja kroz djelomičnu liberalizaciju, uvođenje sustava poticaja i sveobuhvatnu reformu

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.