Novih 1,3 milijarde kuna investicija – ministar Horvat poduzetnicima uručio potvrde za odobrene projekte ulaganja

In Financije i gospodarstvo
MINGo

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je dodijeljeno devet Potvrda o statusu korisnika potpore za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja poduzetnicima s područja cijele Republike Hrvatske te četiri Odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora za nova radna mjesta povezana s projektom ulaganja.

„Potvrde i odluke koje danas potpisujemo s onima koji su se odvažili napraviti iskorak u svom poslovanju, tek su jedan dio velikog mozaika mjera kojima nastojimo potaknuti daljnji rast poduzetništva u Hrvatskoj, otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje boljeg i poticajnijeg poslovnog okruženja“, rekao je tom prilikom u svom uvodnom govoru ministar Darko Horvat.

Također, obraćajući se okupljenim predstavnicima hrvatskih tvrtki koji su danas prisustvovali svečanoj dodjeli, ministar je istaknuo kako su kroz ovaj Zakon do sada potaknute investicije u iznosu od preko 16 milijardi kuna, planirano je otvaranje 12.750 novih radnih mjesta, a potvrdu o statusu korisnika potpore do sada je dobilo 377 poduzetnika. „Ovo je kontinuitet politike kakvu provodimo u ovom Ministarstvu. Tako smo prije nekoliko dana dodijelili preko 190 potpora poduzetnicima koji ulaze u proces stvaranja radnika za svoje potrebe, a za nekoliko dana potpisat ćemo više od 3.000 stipendija s učenicima koji se školuju u srednjem strukovnom obrazovanju. Svjesni smo da hrvatskim poduzetnicima nužno trebaju mjere za stvaranje kvalitetne radne snage, a našim mladima prilika da mogu ostvariti svoj san u Hrvatskoj“, zaključio je ministar Horvat.

Uz njega, samoj svečanosti dodjele prisustvovali su i državni tajnici Ministarstva Mario Antonić i Zdenko Lucić, pomoćnik ministra Zvonimir Novak, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić i voditeljica Službe za poticanje investicija Ljiljana Zajc.

Umanjenje stope poreza na dobit za 50-100 posto jedna je od najprivlačnijih mjera
Vrijednost ulaganja u trogodišnjem razdoblju realizacije svih projekata koji su danas predstavljeni iznosi preko 1,3 milijarde kuna uz planirano otvaranje 375 novih radnih mjesta, a tvrtke koje su danas preuzele Potvrdu su Strizivojna Hrast d.o.o., Bali d.o.o., IND-EKO d.o.o., C-SPACE d.o.o., Pjaca Rosa d.o.o., MOON CODE j.d.o.o., ŠERIF EXPORT-IMPORT d.o.o., HSTEC d.d. i Valamar Riviera d.d.
Također, Odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora za nova radna mjesta povezana s projektom ulaganja dodijeljene su tvrtkama Ducati komponenti d.o.o., BrodPlast d.o.o., Rezal d.o.o. i KM Kovnica d.o.o.

Okupljenima su se nakon svečane dodjele ukratko predstavile tri tvrtke dobitnice – HSTEC, Valamar Riviera i Ducati komponenti. Potpredsjednica uprave za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić na kraju predstavljanja naglasila je važnost ovakvih poticajnih mjera kroz zakonodavni okvir, što će im omogućiti da nastave ulagati i razvijati nove ideje te će samim time dobiti kvalitetnija radna mjesta i mogućnost podizanja plaća.

Zakon o poticanju ulaganja omogućava postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje potpora za ulaganje. Temeljem spomenutog Zakona, minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere iznosi 150.000 eura, uz uvjet otvaranja najmanje 5 novih radnih mjesta povezanih s investiranjem u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja. U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera je porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50-100 posto u razdoblju do 10 godina, odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore.

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.