Novotny: Izostane li prilagodba javnog sektora, oporavak će trajati 5-7 godina

In Financije i gospodarstvo
-Damir-Novotny

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da da će na brzinu i snagu gospodarskog oporavka od koronakrize bitno utjecati Vladine protukrizne mjere i prilagodba javnog sektora, a izostane li ta prilagodba, tada bi gospodarski pad mogao biti i dublji nego EK predviđa, a oporavak trajati 5-7 godina.

Europska komisija u svojim prvim ekonomskim prognozama nakon izbijanja pandemije koronavirusa danas je procijenila da će se hrvatski BDP u ovoj godini smanjiti za 9,1 posto, a sljedeće godine porasti za 7,5 posto. To je optmističnije od procjena hrvatske Vlade, koja za ovu godinu predviđa pad od 9,4 posto, a sljedeće godine oporavak po stopi od 6,1 posto.

Komentirajući najnovije prognoze EK, Novotny je kazao da je hrvatska gospodarstvo zaista u boljem stanju, ali i u boljem okruženju nego što je to bilo za vrijeme krize 2008/2009. godine.

Nakon ulaska u EU, kako je kazao, brojna su se hrvatska mala i srednja poduzeća vrlo uspješno uključila u nabavne lance zapadno-europske industrije, stvorila su poslovne kontakte i povjerenje kupaca.

Pad narudžbi koji će se dogoditi zbog nastupajuće ekonomske krize zasigurno će snažno pogoditi ova poduzeća, rekao je Novotny u komentaru za Hinu. Međutim, ističe i da eonomske krize relativno kratko traju u većini razvijenih zemalja (s izuzetkom Grčke).

Tako će vjerojatno već 2021. godine započeti oporavak na većini tržišta na koja hrvatska poduzeća izvoze robe i usluge te će se inozemna potražnja ponovo uspostaviti, možda i povećati, ocjenjuje.

Napominje i da je hrvatski turistički sektor moderniziran i konkurentan tako da se može očekivati oporavak također u idućoj godini.

Novotny smatra i da je Hrvatska narodna banka (HNB) vrlo učinkovito reagirala te je iz deviznih i monetarnih pričuva osigurala dovoljno devizne i kunske likvidnosti.

Dostupnost EU fondova omogućiti će nastavak ulaganja, posebno na lokalnoj razini, kazao je Novotny napominjući da su brojni projekti pripremljeni i čekaju financiranje. Dio financiranja je ugovoren i realizirati će se u idućim godinama, što će pozitivno djelovati na ukupne ekonomske aktivnosti.

Dakle, potražnja s EU tržišta i investicijska potražnja će se vjerojatno brzo oporaviti, ocjenjuje Novotny.

No, dodaje i da će na brzinu i snagu oporavka od krize bitno utjecati vladine protu-krizne mjere i prilagođavanje javnog sektora. “Vlada mora nastaviti s intervencijom na strani ponude, dakle s injekcijama likvidnosti prema malim i srednjim poduzećima, koja trebaju preživjeti do oporavka potražnje na europskim tržištima”, istaknuo je.

Također, Vlada bi, kako navodi, trebala slijediti primjere drugih zemalja, koje osiguravaju naknade nezaposlenima u visini plaća najmanje jednu godinu te na taj način održavati domaću potražnju. Vlada bi morala intervenirati s oko 30-35 milijardi kako bi se održala ekonomska aktivnost, kazao je.

U slučaju, pak, da pad BDP-a bude oko 10 posto, Vlada mora pokrenuti odlučne reforme u javnom sektoru te smanjiti ukupne troškove na razinu 2008. godine, dakle za 20-30 milijardi kuna te stvoriti mogućnosti intervencije, upozorava Novotny.

Napominje i kako Vlada raspolaže s imovinom vrijednom oko 35 milijardi eura te bi se dio te imovine mogao monetizirati ulaganjima mirovinskih fondova i tako stvoriti dodatne izvore financiranja. “Ako izostanu prilagodbe u javnom sektoru, tada će prognoze EK i Vlade biti optimistične te bi pad mogao biti dublji, a oporavak trajati 5-7 godina, do nove krize”, istaknuo je Novoty. (H)

You may also read!

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

„Ako je itko prije ove krize bio skeptičan o tome koliko je važna digitalizacija, ovi posljednji mjeseci sigurno su

Read More...
shop

U travnju veliki pad maloprodajnoga prometa EU27

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u travnju 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost

Read More...
podravka

Podravki čak 14 odličja Superior Taste Award

Zvijezde među nagrađenima su Lino Lada Gold i Žito heljdin kruh s orasima s 3 STA zvjezdice i kristalnom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.