Obrtnici zadovoljni mjerama Vlade

In Financije i gospodarstvo
Ranogajec

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćili su u četvrtak da su zadovoljni paketom mjera koji je donijela hrvatska Vlada za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata, istaknuvši da mjere sadržavaju i neke njihove prijedloge.

“Vodeći računa o sve većoj ugroženosti svih obrta, u prijedlozima prema resornim ministarstvima, a posebno prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska obrtnička komora u proteklih je nekoliko mjeseci tražila sveobuhvatne i konkretne mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu”, stoji u njihovom priopćenju.

Iako je, navode, HOK u pogledu troškova energije, kao najučinkovitije i dugoročno rješenje tražio da se obrtnicima obračunava potrošnja energije po modelu kao i kućanstvima, izrazito su zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh.

Po njihovim podacima, u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika.

“Isto tako, zadovoljni smo da je prihvaćen i naš prijedlog limitiranja cijene za ukapljeni plin iz posebnih cisterni odnosno plinskih boca, što je izuzetno važno za obrtnike u dijelu zemlje koja nije plinoficirana, ali i za sve ugostitelje te proizvodne djelatnosti’, istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Iz Komore izražavaju i zadovoljstvo što je Vlada prihvatila i u mjere pomoći uključila i pristup povoljnim kriznim kreditima, kompenzaciju povrata troškova energenata za javni prijevoz, čime će biti obuhvaćeni i svi obrtnici koji vrše uslugu javnog prijevoza, kao i financijsku pomoć ribarima i poljoprivrednicima.

Isto tako, zadovoljni su i zbog povećanja neoporezivih dodataka na plaću djelatnika kao i neoporezivih naknada za korištenje osobnog automobila u službene svrhe.

“Uvjereni smo da će Vlada i dalje držati pod kontrolom cijene svih vrsta energenata kako bi zaštitila obrtnike i gospodarstvo te zadržala zapošljivost”, navode iz HOK-a.

Ipak, dodaju i da ostaje njihov zahtjev za subvenciju obrtnicima koji su već započeli s ulaganjem u obnovljive izvore energije u svojim poslovnim prostorima, kaoi da očekuju ukidanje administrativnih zapreka za kompletan proces od nabave materijala do ugradnje solarnih panela. Komora pritom pozdravlja primjenu stope PDV-a od nula posto prilikom nabavke i ugradnje solarnih panela.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design