Odjel za dječje bolesti kninske bolnice dobio vrijednu donaciju od 450.000 kuna

In DOP
Donacija Knin

Donacija omogućila kupnju suvremenog inkubatora, stola za reanimaciju te monitora za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi. Za humanitarni projekt “Činim dobro svaki dan” PBZ Grupa do sada prikupila više od jedanaest milijuna kuna.

U ponedjeljak su predstavnici PBZ Grupe uručili Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” Knin donaciju u iznosu od 441.962,50 kuna, omogućivši kupnju suvremenog inkubatora, stola za reanimaciju te monitora za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi za Odjel za dječje bolesti. Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom “Praćenje djece s neurorizicima”, kojem PBZ Grupa pomaže donirajući bolnicama diljem zemlje sredstva koja je prikupila za svoj projekt “Činim dobro svaki dan”, namijenjen dobrobiti djece i mladih. Za projekt “Činim dobro svaki dan” PBZ Grupa je do sada prikupila više od jedanaest milijuna kuna te realizirala 31 donaciju, uključujući 24 donacije pedijatrijskim odjelima bolnica širom Hrvatske i sedam donacija domovima socijalne skrbi.

Projekt „Praćenje djece s neurorizicima“ pokrenulo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske 2007. godine. Djeca s neurorizicima su djeca čije majke su imale različite komplikacije u trudnoći, porodu ili djeca koja su imala komplikacije neposredno poslije rođenja, a radi se o oko 10% novorođenčadi, od čega je oko 3% visokoneurorizične djece. Na razini Hrvatske to znači da se svake godine potencijalno rađa oko četiri tisuće neurorizične djece, odnosno oko 1.000 visokoneurorizične djece. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji, učenju i slično. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju, budući da rano otkrivanje poteškoća i uključenje u habilitaciju mogu spriječiti razvoj bolesti ili barem postići najveći mogući potencijal kod oboljelog djeteta. PBZ Grupa pomaže ovom projektu donirajući sredstva neophodna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja potrebnih iz dijagnostiku, sprečavanje i liječenje neurorizične djece u Hrvatskoj.

“Donacija inkubatora, stola za reanimaciju i monitora za nadzor vitalnih funkcija od velikog je značaja za suvremeno i kvalitetno zbrinjavanje ugrožene novorođenčadi te će doprinijeti smanjenju broja djece sa smetnjama u razvoju s područja grada Knina i njegove okolice. Stoga iskreno zahvaljujem PBZ Grupi na ovoj vrijednoj donaciji”, istaknula je Nada Kljajić dr. med., voditeljica Odjela za dječje bolesti kninske bolnice. “U našoj bolnici godišnje se rodi oko 200 djece, od čega su oko 20%, odnosno oko 40 njih rizična novorođenčad, uključujući 5,8% visokorizične novorođenčadi, koja zahtijevaju dijagnostičku obradu i nadzor te ih hospitaliziramo na Odjelu za dječje bolesti. Na Odjelu intenzivno, multidisciplinarno pratimo razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije te ih uključujemo u habilitacijski tretman, što je izuzetno važno za njihov kasniji razvoj. Uočili smo i veću prevalenciju djece rođene sa srčanim greškama u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Svake godine troje do petero novorođenčadi se transportira u kliničke centre, prvenstveno u Jedinice intenzivnog liječenja djece KBC-a Split i KBC-a Zagreb, stoga su nam donirani uređaji od višestruke važnosti”, zaključila je Nada Kljajić, dr. med.

“Drago mi je da smo danas u Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” kako bismo donirali suvremene medicinske uređaje koji će omogućiti bolje liječenje najmlađih pacijenata s područja grada Knina i njegove okolice. Društveno odgovorno poslovanje temeljno je načelo poslovanja PBZ Grupe, što smo potvrdili brojnim donacijama i humanitarnim aktivnostima. Među njima se posebno ističe naš humanitarni projekt “Činim dobro svaki dan” i American Express kartica sa srcem, koje smo kreirali kako bismo dugoročno i kontinuirano, iz dana u dan, kao što govori i naziv projekta, pomagali djeci i mladima diljem Hrvatske. Ispunjava nas zadovoljstvom da smo putem ovog projekta prikupili više od 11 milijuna kuna te realizirali brojne donacije bolnicama i domovima socijalne skrbi pomažući najosjetljivijim skupinama našeg društva, onima koji najviše trebaju našu pomoć. Nadamo se da će suvremeni medicinskih uređaji i oprema, koju smo donirali putem našeg projekta “Činim dobro svaki dan” unaprijediti zdravstvenu i socijalnu skrb djece i mladih te omogućiti izjednačavanje razine njezine kvalitete u svim dijelovima naše zemlje”, istaknuo je Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici: Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva; Nikola Blažević, zamjenik šibensko-kninskog župana; Marko Jelić, kninski gradonačelnik te njegovi zamjenici: Kristina Perić, Marijo Ćaćić i Željko Džepina; Ana Marić, predsjednica Upravnog vijeća OVB “Hrvatski ponos” Knin; Kristina Bitunjac, dr.med. ravnateljica bolnice; Mario Smoje dr. med. zamjenik ravnateljice; Nada Kljajić, dr. med. voditeljica Odjela za dječje bolesti; Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda; John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a te brojni drugi.

You may also read!

ICEL8

Održana 8. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL8

U petak, 16. studenog u Zagrebu održana je 8. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL8 u organizaciji

Read More...
1-Predstavljanje - Varaždin

Predstavljen studij Poduzetništvo i EU fondovi

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore danas je u Varaždinu održano predstavljanje specijalističkoga poslijediplomskog studija „Poduzetništvo i

Read More...
plastika

Industrija plastike nije neprijatelj okoliša

Održana konferencija Europska strategija za plastiku – kako vratiti otpad natrag u proizvodnju? „Ovih dana uglavnom slušamo o negativnim posljedicama

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.