Održan godišnji seminar Europskog vijeća za pelet (EPC)

In Konferencije / savjetovanja

U zagrebačkom hotelu International od 28.-30.08.2019. održan je godišnji skup europskih proizvođača peleta, ujedno najznačajniji poslovni događaj Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a. Vodeći europski stručnjaci ovog su tjedna raspravljali o tržištu peleta, ali i o temama biomase, tehnologija za kogeneracije i primjeni inovacija u OIE. Seminar se održava svake godine u drugoj državi članici, a osim globalnih tema, uobičajeno se razmatraju specifični interesi zemlje domaćina.

Ovaj seminar samo je uvod u brojne aktivnosti koje će se odvijati tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom tijekom prve polovice 2020. Već u veljači CROBIOM organizira vodeću Međunarodnu energetsku konferenciju u Zagrebu na temu unaprjeđenja sustava korištenja bioenergije. Seminar je započeo u utorak vrlo sadržajnom studijskom posjetom na čak 5 lokacija (Pelet Grupa Novska, Quercus Novska, PIN Jasenovac, Kircek Ljubeščica i Centrometal Macinec), a domaći proizvodni pogoni već su na samom početku posjete oduševili članove EPC-a: Vidjeli smo različite oblike proizvodnje peleta, od velikih postrojenja do manjeg pogona koji ima svoje specifičnosti. Uglavnom, pelet iz Hrvatske za sada je namijenjen prodaji na stranim tržištima. Hrvatska se nameće kao ozbiljan prerađivač biomase i proizvođač drvnog peleta – izjavio je Pablo Rodero, predsjednik European Pellet Council Bruxelles (EPC).

I Jean – Marc Jossart, generalni tajnik Bioenergy Europe Bruxelles je istaknuo zadovoljstvo dolaskom u Hrvatsku: Dobro je što smo za domaćina seminara izabrali Hrvatsku. Svake se godine seminar održava u drugoj državi članici, a ono što smo vidjeli na terenu ohrabruje, posebno pristup izgradnji kogeneracija, te proizvodnja peći i kotlova u Centrometalu, koja je i europskoj razini gledano vrlo respektabilna.

I domaćini su zadovoljni: Ugostili smo ovu važnu delegaciju europskih stručnjaka koji su s velikim zanimanjem pratili razvoj inovacija unutar naše tvrtke i moram podvući činjenicu kako su mnogi ostali iznenađeni razinom naših tehnologija te obujmom proizvodnje budući da na tržište plasiramo više od 2000 kotlova tijekom godine. Sigurni smo kako će buduća suradnja s EPC-om našoj tvrtki osigurati najnovije informacije o kretanju tržišnih trendova što je vrlo važno za izlazak na nova tržišta, ali delegirat ćemo naše stručnjake u rad različitih stručnih tijela u Bruxellesu i na taj način utjecati na donošenje buduće europske regulative, što do ulaska u EU nije bilo moguće – rekao je Tihomir Zidarić, vlasnik Centrometal Macinec.

Seminar je nastavljen u Zagrebu i otvorio je brojne važne teme:

Drvo pridonosi smanjenju emisija
Zagađenja zraka od strane energetskog sektora trebaju biti stalno pod monitoringom nadležnih EU institucija, a dodatni parametri trebaju biti određeni od strane nacionalnih vlada. Globalni NGO sektor nije sklon drvu, zbog slučajeva poput Amazone, no u UK nevladin sektor napada bioenergiju zbog velikih postrojenja poput DRAX-a koji troši preko 7 mil. tona drva, što je predmet stalnih rasprava. NGO koristi priliku za napade na bioenergiju i OIE te često argumentiraju rasprave s pozicija različitih interesnih skupina, čak i fosilnih lobija kojima ne odgovara razvoj bioenergije. EPC je zbog takvih razloga razvio medijsku strategiju koja uspješno komunicira sektorske argumente o održivosti sektora i stalnom doprinosu globalnom smanjenju emisija. U Italiji se bilježi pad prodaje peći na pelet, a jedan od razloga je vjerojatno stroža nacionalna regulativa o kvaliteti zraka. U Austriji su odlučili unaprijediti način mjerenja emisija, ne samo na laboratorijskim osnovama. Zero emission technology je jedna od mogućih solucija za emisije, jer sada već neki proizvođači peći rade tehnologije s malo pepela, odnosno bez prašine.

Promocija sektora i sakupljanje podataka su vrlo važni
BIOENERGY EUROPE, odnosno EPC nastavlja svoju policy making kampanju s EU institucijama i osim na izradi stručnih i medijskih materijala radit će i na nastavku sastanaka u EK i EP, po uzoru na mnogobrojne sektorske evente kakvih je bilo u Bruxellesu vrlo mnogo, tijekom proteklih godina.

Sakupljanje podataka je ključni problem u Hrvatskoj, jer su službeni statistički podaci o proizvodnji peleta dosta podcijenjeni. Problem s podacima, odnosno njihovom prezentacijom na razini članica EUa prisutan je i u vodećim zemljama, primjerice u Njemačkoj gdje je u funkciji čak 12 milijuna jedinica – kotlova i peći na pelet, no u medijima i u najširoj javnosti to nije poznat niti previše citiran podatak.

Certificiranje drvne sječke unaprijedit će tržište obnovljivih izvora energije u RH
U sklopu posjete održan je i sastanak s Hrvatskim šumama. Generalni tajnik Jean-Marc Jossart, član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić i direktor Sektora zelene energije Mario Klobučar raspravljali su o uvođenju sustava certificiranja drvne sječke „Good Chips“ što je dio procesa modernizacije drvnih goriva. Hrvatske šume, kao tvrtka koja gospodari sa 72% šuma u Republici Hrvatskoj, glavni je dobavljač sječke tvornicama peleta i kogeneracijama, budući da raste trend proizvodnje energije iz drva i trenutno se iz njega proizvodi 65 MW zelene električne energije. U tom smislu Hrvatske šume razmatraju mogućnost uvođenja sustava certificiranja koji bi poboljšao kvalitetu sječke i raširio korištenje, ali članovi CROBIOMA očekuju kako će Vlada sječku i pelet promovirati u velikim energetskim postrojenjima poput Termoelektrane Plomin, ali i u poslovima javne nabave jer se većina drvnih energenata poput peleta izvozi, čime se poboljšava energetska bilanca zemalja uvoznica, a Hrvatska, nažalost, koristi fosilna goriva za grijanje javnih objekata.

You may also read!

1-Tele2_PBZCard_Fiskalka

Inovacija iz Tele2 za digitalizaciju malih i srednjih poduzetnika

Digitalizacija poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika (MSP) osnova je njihova uspješnijeg poslovanja, a time i ukupnog gospodarskog rasta,

Read More...
Blaženka Divjak

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća

Read More...
galko

Vrhunske kožne torbe u nježnim nijansama idealan su modni dodatak za proljeće

U korak s trendovima: Hrvatski modni brand Galko predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2020 Uzbuđenje zbog povratka toplijeg vremena i sunčanih dana

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.