Održan gospodarski forum u Azerbajdžanu

In Konferencije / savjetovanja
Azerbajdžan

Rast robne razmjene od 62 posto
„Iako je prošle godine robna razmjena između Hrvatske i Azerbajdžana iznosila 407 milijuna dolara, što je porast od 62 posto, to je daleko ispod potencijala. Dosadašnji forumi pokazali su da postoji interes poduzetnika u jačanju suradnje u mnogim poljima, od kemijske industrije i energetike do poljoprivrede, IT sektora i infrastrukture,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na gospodarskom forumu održanom u Bakuu povodom otvorenja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Azerbajdžanu.

Gospodarski razvoj Azerbajdžana može se u najvećoj mjeri pripisati velikom i rastućem izvozu nafte i plina. U tome svoju priliku vidi i hrvatska tvrtka IND-EKO, koja kao svoj izvozni adut vidi korištenje opreme za čišćenje spremnika nafte bez ulaska ljudi, uz proizvode za vodno-komunalnu infrastrukturu te znanje i tehnologije u sanaciji zagađenih područja i gospodarenju otpadom. „Uspjeli smo povećati naš izvoz usluga i proizvoda za 50 posto unutar razdoblja od zadnje dvije godine. Želja nam je napraviti iskorak u kaspijskoj regiji, posebice kroz plasiranje našeg know-howa,“ rekao je direktor i vlasnik tvrtke IND-EKO Ilija Šmitran.

Tvrtka Tehno filter bavi se projektiranjem, proizvodnjom i montažom sustava za aspiraciju prašine u raznim granama industrije, a iskorak na azerbajdžansko tržište dio je plana jačanja kapaciteta i prisutnosti na tržištima izvan EU. „Krajem prošle godine završili smo prvi dio ciklusa investicija u novu halu i tehnologiju četvrte generacije u vrijednosti od milijun eura. Drugi ciklus planiramo dovršiti tijekom ove godine. Idući mjesec krećemo s izvozom u Kanadu i SAD, plan nam je i certificirati se za kinesko tržište. U Azerbajdžanu bismo primarno surađivali s projektantskim tvrtkama koje bi naše proizvode uključivali u izvedbena rješenja pogona i s proizvođačima strojeva za pogone,“ rekla je direktorica tvrtke Nataša Strišković, naglasivši mogućnost posebno prilagođenih rješenja za specifične grane, poput kemijske industrije.

Na gospodarskom forumu sudjelovala je i tvrtka Atir, koja se bavi proizvodnjom eksplozivnim tvari za civilnu i vojnu uporabu. Do sada su njihovi proizvodi bili prisutni na Bliskom Istoku i u Africi, a želja im je proširiti se na tržišta Azije i Europe. Stoga su u povećanje proizvodnje u protekle dvije godine uložili oko 5 milijuna kuna. „Izvoz čini više od 70% naših prihoda. U Azerbajdžanu želimo surađivati sa specijaliziranim tvrtkama u obrambenoj industriji. Zainteresirani smo i za suradnju s azerbajdžanskim ministarstvom obranom ili za zajednički nastup na trećim tržištima,“ rekao je Bogomir Hren iz Atira.

Na gospodarskom forumu sudjelovale su tvrtke Atir, Enigma Aviation Travel, GEO-TEO, IND-EKO, Končar, Podravka, Tehno Filter, Potestas, Telecor i Velox. Ukupna robna razmjena između RH i Azerbajdžana u 2018. iznosila je 407 milijuna dolara što je porast od 62% u odnosu na 2017. Izvoz je u 2018. iznosio 980 tisuća dolara, što je rast od 25%, dok je uvoz iznosio 406 milijuna dolara, što je rast od 62%. Glavno bogatstvo Azerbajdžana leži u bogatim rezervama nafte, prirodnog plina i velikom poljoprivrednom potencijalu na koji pozitivan utjecaj imaju povoljni klimatski uvjeti.

You may also read!

burilovic

Burilović: Rast još nije na razinama koje priželjkujemo, no ide se u pravom smjeru

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u petak su ocijenili kako stopa rasta BDP-a još uvijek nije na razinama koje

Read More...
u 2019. ostvarila 2,22 milijardi kuna prihoda

Valamar u 2019. ostvario 2,22 milijardi kuna prihoda

Prema revidiranim godišnjim rezultatima za 2019. godinu Valamar Riviera ostvarila je 2,22 milijardi kuna ukupnih prihoda odnosno rast od

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 28,4 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2019. iznosila je 28,4 milijuna kuna i bila je 22,7 posto manja nego u godini

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.