Održan je okrugli stol ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”

In Konferencije / savjetovanja
upuhh

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine, održan je okrugli stol s predstavnicima javnog sektora i partnera na projektu ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga” u prostorijama Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
Projekt ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga” je financiran od strane Europske unije sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020., Jačanje socijalnog dijaloga – faza III. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za provedbu projekta iznosi 1.433.468,38 kuna.

Nositelj projekta je Sindikat turizma i usluga Hrvatske koji je uz sebe okupio vodeće udruge iz sektora turizma: Udrugu poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH).

Uzvanicima okruglog stola pozdravnim govorom dobrodošlicu je poželjeo predsjednik STUH-a, gospodin Eduard Andrić i dr.sc. Iva Bahunek, direktorica Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske. Nakon kratkog uvoda prezentacijom je predstavljen projekt ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”, partneri na projektu, trajanje projekta te faze i rezultati projekta.

Projekt za cilj ima predstaviti komunikacijski alat koji će putem radionica i tri analize biti implementiran u 6 vodećih udruženja turističkog sektora. Edukacijama o sektorskim politikama i komunikacijskim vještinama, projektom će ojačati unificirani glas socijalnih partnera, poslodavaca i struke. Ideja projekta proizašla je iz osluškivanja potreba struke za unificiranim standardima komunikacije te njihovom promjenjivošću s obzirom na okruženje. Buduća komunikacija između vladinih tijela i struke proizlazi iz suradnje i komunikacije unutar sektora što projekt prati stavljajući naglasak na instrumente socijalnog dijaloga i pronalaženje zajedničkog jezika. Misija projekta je razvoj i održavanje poslovnih procesa s domaćim i stranim partnerima s naglaskom na kvalitetu komunikacije i njenu nedvosmislenost.

Inventivnost projekta je implementacija modela komunikacijske platforme koja predstavlja okosnicu buduće komunikacije između vladinih tijela i struke, s partnerima na projektu kao katalizatorima i sponom između privatnog i javnog sektora.

Projekt omogućuje partnerima unaprijeđenje komunikacijskih vještina kroz radionice pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz područja komunikacije i turizma, a po završetku radionica sudionici će primiti uvjerenja ”Specijalist za socijalni dijalog”. Također, projektom je predviđena i izrada tri analize pod nazivima: Industrijski odnosi – radni odnosi, uvjeti rada, radan snaga turističkog gospodarstva RH, obrazovanje; Prijedlog ekonomskih politika – destinacijski management te Utjecaj komunikacijskih vještina sindikata na kolektivno pregovaranje s partnerima unutar turističkog gospodarstva.

U analizama sudjeluje 5 partnerskih udruga uz pomoć kojih će biti provedene analize. Kroz radionice zaposlenici će naučiti ”know how” provođenja analiza te će svaka udruga napraviti po jednu analizu za svaku temu. U konačnici 15 analiza će biti generirano kroz radionice.

Osiguravajući visoke standarde komunikacije postavlja se temelj održivog razvoja lokalne zajednice te se jača prepoznatljivost partnera na projektu kao snažnih i pouzdanih aktera u predlaganju politika uz istovremeno zadržavanje povjerenja i sigurnosti sektora. Jedan od ciljeva projekta je i unaprijeđenje odnosa s vodećim europskim organizacijama u odnosu na zahtjeve europskog okruženja (političkog, strukovnog i gospodarskog). Povezivanjem nacionalnog turističkog sektora s europskim i stalnim usavršavanjem komunikacijskih procesa stvara se prostor za kvalitetnu i neometanu komunikaciju svih dionika u turizmu Republike Hrvatske.

Pomoćnica ministra turizma, gospođa Monika Udovičić pozdravila je inicijativu udruga koje su otvorile temu ključnih pitanja od zajedničkog interesa sektora. Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, gospođa Marija Knežević Kajari pozdravila je približavanje i praćenje EU regulative ukazavši na potrebu za formiranjem Uprave za radno pravo. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gospodin Ante Lončar, potakno je promišljanje dionika projekta da kroz analizu o Industrijskim odnosima odgovore na pitanje ‘Do koje razine plaće djelatnika u turizmu mogu rasti?’ dok je ravnatelj Instituta za turizam, gospodin Damir Krešić, kao važnost istaknuo porezni tretman koji opterećuje turistički sustav. Izazov međuresornog karaktera mogao bi biti riješen upravo ovim uspješnim modelom i produktima projekta koji će pridonjeti visokoj razini koordinacije i angažiranosti.

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design