Održan okrugli stol “Digitalno bez prepreka”

In Konferencije / savjetovanja
digital

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb održao je u četvrtak, 18. listopada 2018. Okrugli stol “Digitalno bez prepreka”.

Na Okruglom stolu razgovaralo se o Direktivi (EU) 2016/2102 i usklađivanju EU zakonodavstva vezano uz pristupačnost, suradnji javnog i IT sektora na pristupačnosti, digitalnoj uključenosti svih građana, digitalnim vještinama, javnoj upravi u budućnosti te o Prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Predstavljene su i prilagođene mrežne stranice Udruge slijepih Zagreb kao i načini kojima se može osigurati web pristupačnost.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je naglasio kako nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani. Glavninu svoga izlaganja posvetio je Prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. godine o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Prijedlog Zakona prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru te se očekuje njegovo donošenje krajem ove ili početkom 2019. godine.

Donošenjem ovoga Zakona osigurat će se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe, koji će im pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i usluga na Internetu i osigurati bolju kvalitetu života odnosno veću uključenost ranjivih društvenih skupina i njihovih pripadnika.

U ime Grada Zagreba skupu se obratila Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom koja je naglasila kako Grad Zagreb zapošljava veći broj osoba s invaliditetom i to na svim vrstama poslova. Također, Grad Zagreb je donio i Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2016.-2020. Skrenula je pažnju na činjenicu da se oko 90% informacija dobiva putem osjeta vida, a razvoj tehnologija više nego ikad prije može pomoći da se slijepe i slabovidne osobe lakše uključe u svakodnevni život. Osiguranje pristupačnosti osobito je važno u obrazovanju i kod zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba.

Lana Zeković iz Predstavništva Europske komisije je zahvalila na činjenici da su napori Komisije prepoznati te da se i na nacionalnoj razini provode promjene. Komisija je zadovoljna da Republika Hrvatska prati trend i potrebe, a Direktivu vidi kao korak ka osiguranju socijalne osjetljivosti i ostvarenju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta.

U ime Udruge slijepih Zagreb na Okruglom stolu su govorili Goran Denis Tomašković i Zvonimir Staničić. Tajnik Udruge Goran Denis Tomašković naglasio je važnost ovog okupljanja jer se u ovom tjednu obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa, koji se obilježava svakog 15. listopada. Smatra da je pristupačnost glavni uvjet uključenosti osoba s invaliditetom u društvo. Udruga slijepih Zagreb već je započela s prilagodbom svojih mrežnih stranica s Direktivom i Prijedlogom Zakona te su prikazali napravljeno. Zvonimir Staničić prezentirao je prilagođene mrežne stranice i njene najvažnije dijelove, kao što je dobro strukturiran izbornik, glasovni opis slika te mogućnost automatskog čitanja dokumenata. Udruga slijepih Zagreb smatra da će se ovim zakonodavnim prijedlogom pomoći u izgradnji ravnopravnog položaja osoba s invaliditetom u digitalnom društvu.

Josip Bukal i Nikola Ivančić iz Code Vision Studia predstavili su edukacije na kojima se može naučiti kako osigurati web pristupačnost, odnosno kako optimizirati mrežne stranice. U educiranje su uključene i slijepe i slabovidne osobe kako bi svojim iskustvom iz prakse doprinijele što boljoj prilagodbi digitalnih sadržaja.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.