Održan prvi online tečaj „Digitalna pristupačnost“

In Obrazovna rješenja
Održan prvi online tečaj „Digitalna pristupačnost“

U svibnju je održan pilot online tečaj o digitalnoj pristupačnosti za predstavnike tijela javnog sektora.

Tečaj „Digitalna pristupačnost“ zajednički su osmislili predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ureda povjerenika za informiranje, uz suradnju sa Savezom udruga osoba s invaliditetom i Hrvatskim savezom slijepih te Državnom školom za javnu upravu, a vezano uz provedbu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019).

Online tečaj se izvodi putem sustava za e-učenje MoD, Sveučilišnog računskog centra Srce. Na prvom online tečaju održanom u svibnju prisustvovalo je 50-tak polaznika. Svaki polaznik za odslušani tečaj dobiva digitalnu značku i potvrdu Državne škole za javnu upravu.

U tečaju je predstavljen relevantni međunarodni i nacionalni zakonodavni okvir kojim se utvrđuju obveze tijela javnog sektora sa svrhom osiguranja pristupačnosti digitalnih sadržaja njihovih mrežnih stranica.

Polaznici su se upoznali s preprekama na koje osobe s različitim oblicima invaliditeta nailaze u pristupu digitalnom sadržaju, načelima digitalne pristupačnosti, kriterijima i elementima digitalne pristupačnosti, a stekli su znanja i o provedbi početne procjene pristupačnosti, procjeni nerazmjernog opterećenja te izradi izjave o pristupačnost.

„Online tečajevi se održavaju s ciljem kako bi što više tijela javnog sektora steklo osnovna znanja o provedbi navedenog Zakona i osvijestila važnost pristupačnosti digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane“, izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Datume održavanja i prijave na ovaj online tečaj možete pratiti putem mrežnih stranica Državne škole za javnu upravu.

You may also read!

industry

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju – u Hrvatskoj blaži pad

Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je

Read More...
otp_banka

OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS

OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i

Read More...
Huawei

Dvoznamenkasti rast Huaweija u prvoj polovici 2020.

Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovicu 2020. koji pokazuju kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.