Održan sastanak Poslovnoga vijeća Kine i zemalja SIE Europe

In Konferencije / savjetovanja
Barbarić

Nije cilj profit, već održiv i ravnomjeran razvoj

„Robna razmjena između Hrvatske i 16 zemalja čini gotovo 40% naše robne razmjene. Stoga je naša suradnja neizbježna i nužna za jačanje gospodarskih veza. Tu smo da vidimo što nam sve preostaje učiniti da prebrodimo potencijalne prepreke za nove poslove i investicije. Kreiramo temelj kako bi tvrtke hrabrije iskoračile u nove poduhvate,” rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na 5. sastanku Poslovnog vijeća Kine i zemalja srednje i istočne Europe, koji se održao danas povodom 8. sastanka šefova Vlada zemalja SIE i Kine te 9. poslovnog foruma zemalja SIE i Kine u Cavtatu. Sastanku je prisustvovalo oko 70 kineskih i 30 europskih sudionika.

Potpredsjednik Poljske agencije za trgovinu i ulaganja (PARP) Senger Krzysztof istaknuo je da europske zemlje i Kina imaju dugu povijest trgovine, no da su nam sada na raspolaganju i novi mehanizmi jačanja suradnje bez obzira na udaljenost, poput e-trgovine.

„Prvi korak je uvijek najteži. Upravo smo zato otvorili nove urede u Kini kako bismo stavili fokus na važnost trgovinskih ruta na azijskom kontinentu,“ rekao je Krzysztof, posebno naglasivši suradnju zemalja Srednje i Istočne Europe s Kinom kroz ulaganje u tržište nekretnina i startup-poduzeća.

„Kina suradnju u sklopu inicijative vidi kao ključ i suočavanja s ekonomskom krizom i ključ industrijskoga razvoja svih uključenih zemalja. Možemo zajedno raditi kako bismo nadišli izazove. Poslovno vijeće je važna komponenta te suradnje,“ rekao je potpredsjednik Kineskoga vijeća za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) Zhang Shenfeng, naglasivši da na platformi vijeća raspolažu s više od 300 mehanizama suradnje između Kine i zemalja SIE te više od 18 tisuća tvrtki.

„Ova suradnja je unijela novu dinamiku u bilateralne odnose. Naravno, bez potpore financija, provedba inicijativa nije moguća. Kinesko izvozno-uvozna banka primarno potiče međunarodnu trgovinu i ulaganja, no naš cilj nije maksimalizirati profit. Cilj je ravnomjeran, društveno odgovoran i održiv razvoj projekata koji financiramo te veći broj radnih mjesta za lokalno stanovništvo,“ rekla je predsjednica Kineske izvozno-uvozne banke (EXIMBANK) Hu Xiaolian.

Poslovno vijeće Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe osnovano je tijekom 3. summita 16+1 u Beogradu 2014. Sporazumom o razumijevanju između PARP (Polish Agency for Enterprise Development) i CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade). Koordinatori Poslovnog Vijeća su PARP, koje je 2018. zamijenila Poljska agencija za trgovinu i ulaganja (PAIH – Polish Investment and Trade Agency) te China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT). Cilj Poslovnoga vijeća je umrežavanje komora i drugih institucija Kine i zemalja srednje i istočne Europe, promicanje gospodarske suradnje između poduzeća i unaprjeđenje međusobne trgovine i investicija. Sastanci Poslovnoga Vijeća obično se održavaju jednom godišnje tijekom susreta predsjednika Vlada suradnje 16+1.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.