Održana konferencija „Europske politike i servisi za podršku mladima pri zapošljavanju“

Bags4Jouth

Koordiniranim pristupom pri formiranju javnih politika do kvalitetnih mjera za zapošljavanje mladih

U okviru EU projekta Building Actions of Guidance Services for Youth Employment (BAGS4YOUTH)
8. veljače 2017. u hotelu Sheraton u Zagreb održana je konferencija „Europske politike i servisi za podršku mladima pri zapošljavanju“.

Cilj konferencije bio je postići podizanje svijesti predstavnika vlasti o važnosti uključivih modela poslovnog i karijernog savjetovanja, unaprjeđenje kompetencija predstavnika i zaposlenika organizacija koje se bave problemom nezaposlenosti s fokusom na inovativne alate i strategije povezivanja s mladima i interakcije s mrežom lokalnih dionika.

Na samome početku okupljenima se obratio Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je ovom prilikom dao podršku Projektu kao i poticaj za promišljanje i implementaciju inovativnih modela kojima se može smanjiti sveprisutan problem nezaposlenosti. U svome izlaganju istaknuo je napore koje Vlada ulaže kroz čitav niz projekata, strategija i modela kojima nastoji potaknuti smanjenje broja nezaposlenih osoba kao temeljnog preduvjeta za opći razvoj gospodarstva.

U pozdravnome govoru okupljenima se obratio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb (RAZA) koji je ukazao na napore i aktivnosti koje RAZA provodi u cilju poticanja poduzetništva te smanjenje broja nezaposlenih.
Nicola Catellania, voditelj projekta BAGS4YOUTH detaljno je prezentirao ciljeve i planirane aktivnosti vezane uz provedbu Projekta.

Marko Helfrih, Voditelj odjela „Centar za razvojne projekte“ RAZA-e predstavio je aktivnosti koje Grad Zagreb provodi za mlade te naglasio kako se u Gradu Zagrebu kroz zavidan niz aktivnosti konstantno i sistematično ulažu veliki napori kroz koje se potiče samostalno poduzetništvo, razvoj startup zajednice i smanjenje broja nezaposlenih osoba.

Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj predstavila je aktivnosti Europske komisije koje se provode diljem Europe, a koje se provode ili su u planu i za područje Republike Hrvatske.

Istaknula je važnost obrazovnog sustava koji je neophodno dovesti na višu razinu, ali i spomenula mogućnosti kroz koje mladi koji žele, zaista i mogu ući u poduzetničke vode. Također su spomenut i projekti kroz koje se mladima pruža mogućnost za korištenje internacionalne razmijene i uključenje u međunarodno tržište.

Po završetku prvoga dijela, uslijedio je najvrjedniji dio ove konferencije. Riječ je o transnacionalnoj panel diskusiji na kojoj su govornici, stručnjaci i predstavnici partnera Projekta iz pet europskih zemalja (točnije grada Linkoping iz Švedske, grada Forli iz Italije, općina Masku iz Finske, grada Ciudad Real iz Španjolske i transnacionalna mreža gradova i općina SERN iz Italije te grada Zagreba) predstavili inovativne pristupe u problematici zapošljavanja mladih.

Iako je svaka od zemalja partnera na specifičnoj i različitoj razini gospodarskog razvoja, suočavamo se sa sličnim problemima. Prisutni su se složili kako je obrazovni sustav i njegova kvaliteta preduvjet za stvaranje bolje budućnosti u svakom, pa tako i u gospodarskom smislu, a kvalitetno organizirana i otvorena javna uprava spremna za kooperaciju na svim poduzetničkim razinama, temelj za realizaciju nižih stopa nezaposlenosti.

Kroz ovu međunarodnu konferenciju nastojali smo doprinijeli podizanju svijesti o važnosti brige za mlade i njihovo usmjeravanje ka kvalitetnom zaposlenju, što često podrazumijeva i samostalan ulazak poduzetničke vode. Kroz transfer znanja i najboljih praksi lakše je odrediti pravilan smjer kretanja za buduće aktivnosti usmjerene prema zapošljavanju mladih.

Projekt BAGS4YOUTH je sufinanciran iz programa Europa za građane te okuplja ukupno šest organizacija iz pet europskih gradova). Razvojna agencija Zagreb je partner ovog projekta koji ima za cilj uspostaviti europsku mrežu za razmjenu iskustava u području poticanja zapošljavanja i aktivnog uključivanja mladih s posebnim fokusom na skupine koje se nalaze u nepovoljnom položaju.

Više informacija o projektu možete pronaći na: www.bags4youth.eu

Pročitajte još vijesti!

metro

METRO proširio suradnju s AZRRI-jem i ponudu mesa boškarina

Mario Mihelj i Duje Kanajet kuhali za kolege i vlasnike zagrebačkih restorana U utorak 19. lipnja, METRO Cash &

Read More...
podravka

Održan Dan polja pšenice

Podravka planira otkupiti 40.000 tona pšenice Podravka je i ove godine obilježila početak žetve pšenice organizacijom stručnog skupa „Dan

Read More...
podravka

Podravka osvojila nagradu Regionalni Biznis Partner 2018. godine

Na svečanoj ceremoniji dodjele Regionalne nagrade Biznis partner 2018, koja je održana u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake