Održana konferencija „Europske politike i servisi za podršku mladima pri zapošljavanju“

Bags4Jouth

Koordiniranim pristupom pri formiranju javnih politika do kvalitetnih mjera za zapošljavanje mladih

U okviru EU projekta Building Actions of Guidance Services for Youth Employment (BAGS4YOUTH)
8. veljače 2017. u hotelu Sheraton u Zagreb održana je konferencija „Europske politike i servisi za podršku mladima pri zapošljavanju“.

Cilj konferencije bio je postići podizanje svijesti predstavnika vlasti o važnosti uključivih modela poslovnog i karijernog savjetovanja, unaprjeđenje kompetencija predstavnika i zaposlenika organizacija koje se bave problemom nezaposlenosti s fokusom na inovativne alate i strategije povezivanja s mladima i interakcije s mrežom lokalnih dionika.

Na samome početku okupljenima se obratio Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je ovom prilikom dao podršku Projektu kao i poticaj za promišljanje i implementaciju inovativnih modela kojima se može smanjiti sveprisutan problem nezaposlenosti. U svome izlaganju istaknuo je napore koje Vlada ulaže kroz čitav niz projekata, strategija i modela kojima nastoji potaknuti smanjenje broja nezaposlenih osoba kao temeljnog preduvjeta za opći razvoj gospodarstva.

U pozdravnome govoru okupljenima se obratio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb (RAZA) koji je ukazao na napore i aktivnosti koje RAZA provodi u cilju poticanja poduzetništva te smanjenje broja nezaposlenih.
Nicola Catellania, voditelj projekta BAGS4YOUTH detaljno je prezentirao ciljeve i planirane aktivnosti vezane uz provedbu Projekta.

Marko Helfrih, Voditelj odjela „Centar za razvojne projekte“ RAZA-e predstavio je aktivnosti koje Grad Zagreb provodi za mlade te naglasio kako se u Gradu Zagrebu kroz zavidan niz aktivnosti konstantno i sistematično ulažu veliki napori kroz koje se potiče samostalno poduzetništvo, razvoj startup zajednice i smanjenje broja nezaposlenih osoba.

Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj predstavila je aktivnosti Europske komisije koje se provode diljem Europe, a koje se provode ili su u planu i za područje Republike Hrvatske.

Istaknula je važnost obrazovnog sustava koji je neophodno dovesti na višu razinu, ali i spomenula mogućnosti kroz koje mladi koji žele, zaista i mogu ući u poduzetničke vode. Također su spomenut i projekti kroz koje se mladima pruža mogućnost za korištenje internacionalne razmijene i uključenje u međunarodno tržište.

Po završetku prvoga dijela, uslijedio je najvrjedniji dio ove konferencije. Riječ je o transnacionalnoj panel diskusiji na kojoj su govornici, stručnjaci i predstavnici partnera Projekta iz pet europskih zemalja (točnije grada Linkoping iz Švedske, grada Forli iz Italije, općina Masku iz Finske, grada Ciudad Real iz Španjolske i transnacionalna mreža gradova i općina SERN iz Italije te grada Zagreba) predstavili inovativne pristupe u problematici zapošljavanja mladih.

Iako je svaka od zemalja partnera na specifičnoj i različitoj razini gospodarskog razvoja, suočavamo se sa sličnim problemima. Prisutni su se složili kako je obrazovni sustav i njegova kvaliteta preduvjet za stvaranje bolje budućnosti u svakom, pa tako i u gospodarskom smislu, a kvalitetno organizirana i otvorena javna uprava spremna za kooperaciju na svim poduzetničkim razinama, temelj za realizaciju nižih stopa nezaposlenosti.

Kroz ovu međunarodnu konferenciju nastojali smo doprinijeli podizanju svijesti o važnosti brige za mlade i njihovo usmjeravanje ka kvalitetnom zaposlenju, što često podrazumijeva i samostalan ulazak poduzetničke vode. Kroz transfer znanja i najboljih praksi lakše je odrediti pravilan smjer kretanja za buduće aktivnosti usmjerene prema zapošljavanju mladih.

Projekt BAGS4YOUTH je sufinanciran iz programa Europa za građane te okuplja ukupno šest organizacija iz pet europskih gradova). Razvojna agencija Zagreb je partner ovog projekta koji ima za cilj uspostaviti europsku mrežu za razmjenu iskustava u području poticanja zapošljavanja i aktivnog uključivanja mladih s posebnim fokusom na skupine koje se nalaze u nepovoljnom položaju.

Više informacija o projektu možete pronaći na: www.bags4youth.eu

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake