– Održana konferencija o poticanju suradnje između poslovnog i znanstvenog sektora

In Konferencije / savjetovanja
konferencija hub

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i njemačkog partnera Steinbeis 2i GmbH, jučer je u Zagrebu, održana konferencija i radionica Poticanje ljubavi između poduzetništva i znanosti. Konferencija je ujedno i završno događanje projekta InnTense financiranog iz programa Horizon 2020 INNOSUP-5 dok je radionica organizirana u sklopu europskog transnacionalnog programa Interreg Dunav odnosno njegove prioritetne os 8 “Konkurentnost” a odnosila se na podupiranje inovacija i transfera tehnologije.

Jedan od glavnih ciljeva u istraživanju i razvoju i transferu tehnologije je povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj te motiviranje istraživača da povećaju fokus svojih istraživanja na poslovni sektor. Projekt InnTense istražuje trenutne tendencije i razvija metodologiju koja će ponuditi sveobuhvatnu podršku malim i srednjim poduzećima u prevladavanju prepreka uspješnoj primjeni i provedbi inovacija.

Cilj ovog događaja je povezivanje poslovnog i istraživačkog sektora kroz razvoj platforme za transfer tehnologije putem koje će umrežavanje omogućiti zajednički razvoj EU projekata u području transfera tehnologije i istraživanja, razvoja i inovacija (IRI). Kroz ovu platformu želi se povećati suradnja na IRI projektima i ojačati partnerstvo između poslovnog i znanstvenog sektora.

„Znanstveni sektor kroz svoje djelovanje može ponuditi određene usluge koje su potrebne za razvoj poduzeća i poslovanja. HGK je prepoznao potrebu za podrškom povezivanju poslovnog i znanstvenog sektora te odlučio preuzeti ulogu mediatora odnosno poveznice između ponude i potražnje kroz izradu platforme koja će biti prilagođena točno određenim potrebama i zahtjevima. Kako bi prilagodili informacije i postali koristan servis, važno nam je čuti iz prve ruke što je interes svakog dionika,“ rekla je direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Danijela Ćenan.

„Jedan od ciljeva InnTense projekta je potaknuti proces tzv. otvorenih inovacija odnosno procesa u kojem se znanje dijeli te se projekti razvijaju zajedničkim snagama. Također, potiče se suradnja između poslovnog, javnog, znanstvenog i civilnog sektora kao i dijeljenje znanja vezanog uz transfer tehnologija. Osnova za kvalitetnu suradnju je metodolgija rada koja je uspostavljena i prilagođena korisnicima što je čini korisnom i primjenjivom“ rekla je Miljana Ćosić, iz Steinbeis-Europa-Zentrum (SEZ), koordinatorica radne grupe Inovacije i transfer tehnologije u sklopu prioritetne osi 8 Strategije dunavske regije (EUSDR), prilikom predstavljanja rada Steinbeis-Europa Zentruma i InnTense projekta.

O djelovanju proširena je mogućnost suradnje i povezivanja dionika iz različtih sektora kao i zajedničke prijave projektnih prijedloga. Jedan od takvih projekata je i osnivanje Dunavskih centara za transfer tehnologija (DTC) kojih je otvoreno već 12, a zamišljeni su kao mjesta na kojima poduzetnici mogu dobiti sve informacije vezane uz inovacije i transfer tehnologije.

Vedran Đidara, stručnjak za razvoj projekata iz tvrtke Sedam IT predstavio je dva proizvoda koji su nastali kao inovacija unutar tvrtke te iskustvo svoje tvrtke u provedbi projekata u kojima surađuju sa znanstvenim sektorom. „Imamo vrlo dobru suradnju sa znanstvenim institucijama koju ostvarujemo na nekoliko načina. Studenti mogu dobiti stipendiju a mogu i odraditi praksu kod nas. Na taj način studenti stječu iskustvo a mi nalazimo potencijalne buduće zaposlenike.“ Istaknuo je iskustvo na provedbi projekata od tržišne vrijednosti u čijoj provedbi sudjeluju zajedno sa znanstvenim institucijama. „Važno je već na početku detaljno utvrditi prava i obveze, odosno točno definirati tko što unosi u projekt a tko zadržava pravo na finalni proizvod. Na taj se način, uz utvrđivanje povjerljivosti podatka, osigurava kvalitetna dugoročna suradnja među projektnim partnerima,” uputio je prisutne Đidara.

Primjer uspješne suradnje između znanstvenog i poslovnog sektora iznio je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je prezentirao proces nastanka inovativnog domaćeg proizvoda za čiju se proizvodnju koristi otpadni materijal – Ruconbar – zaštita od buke izrađena od betona miješanog sa otpadnim auto gumama. „Projekt smo prijavili na program Europske komisije Eko – inovacije gdje je, kao i kasnije u cijelom svijetu, prepoznat njegov potencijal. Uspjeh u Hrvatskoj dolazi tek nakon niza međunarodnih nagrada. Na početku smo imali problem gdje motirati prvu ogradu čije je postavljanje financirano iz projekta. Danas, poduzeća i institucije kojima smo to nudili – naručuju naš proizvod,“ Lakušić je objasnio situaciju i okruženje nepovjerenja.

Ernest Vlačić, izvršni direktor NOVAMINA Centar inovativnih tehnologija, prezentirao je nekoliko projekata u kojima su sudjelovali financiranih iz programa FP7 i Horizon H2020 – od idejne faze preko provedbe do komercijalizacije finalnog proizvoda. Iznio je dobra iskustva ali je skrenuo pažnju i na negativne situacije poput nedovoljno detaljno utvrđenog intelektualnog vlasništva nad rezultatima projekta. „Ponekad je najbolje angažirati profesionalnog upravitelja projektom jer nije realno očekivati da glavni istraživač bude i koordinator projekta. Također, savjetujem da kao projektne partnere odaberete partnere koji su poznati i priznati jer se tako povećavaju šanse za uspjeh. Ono najvažnije je fokusirati se da rezultat projekta ima tržišnu vrijednost,“ naglasio je Vlačić.

U drugom dijelu događanja, održana je interaktivna radionica u kojoj su predstavnici znanstvenog i poslovnog sektora, svaka grupa iz svoje perspektive, predlagali smjernice za izradu profila znanstvenika i djelatnika odnosno tvrtki, na platformi za povezivanje ova dva sektora. Kao što je navedeno, razvojem platforme za suradnju i transfer tehnologije želi se stvoriti mogućnosti za objavu profila tvrtki i istraživača kako bi se povećala interakcija i suradnja među njima.

You may also read!

turizam

eVisitor: U Hrvatskoj u srpnju 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja

Read More...
wallstreet

Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama

Read More...
savic

Županije ugovorile preko 60 milijardi kuna EU sredstava, Dubrovčani prednjače

U razdoblju od 2017. do 2019. hrvatske su županije ugovorile EU projekata u iznosu od 61,2 milijarde kuna (8,24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.