Održana konferencija Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje

In Konferencije / savjetovanja
Horvat

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 11. prosinca 2018., u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom “Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje”. Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskom gospodarskom komorom kao suorganizatorom, brojni visoki uzvanici uveličali su svojim prisustvom Preporodnu dvoranu palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Prisutnima su se obratili g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU; mr. sc. Danijela Ćenan, direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav Hrvatske gospodarske komore, Darko Pappo, član Uprave DIV grupe d.o.o. te Hardy R. Schmitz, bivši predsjednik i sadašnji član Savjetodavnog vijeća Međunarodne udruge znanstvenih parkova i područja inovacija (eng. International Association of Science Parks and Areas of Innovation – IASP).

dvorana

U svom izlaganju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prenio je snažnu poruku svim prisutnima: “Nacionalno inovacijsko vijeće i Inovacijsko vijeće za industriju kroz osnovanih pet tematskih inovacijskih vijeća ima za cilj umrežiti realni sektor s akademskom zajednicom i državom. Na raspolaganju nam je 660 milijuna eura iz strukturnih fondova za razvoj inovacijskog sustava. Kako bi se taj novac slio u inovacije i inovativne projekte, priprema mora biti puno bolja nego što je danas”. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta dodatno je naglasio važnost uspostave učinkovitog inovacijskog sustava u Republici Hrvatskoj te ujedno i glavni cilj ove konferencije a to je svim snagama potaknuti povezivanje poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkom zajednicom.

Detaljne aktivnosti tematskih inovacijskih vijeća predstavila je direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK Danijela Ćenan, pojasnivši kako je osnovni cilj projekta uspostava efikasnoga inovacijskog sustava koji će ukloniti postojeća ograničenja privatnoga sektora i potaknuti daljnje istraživanje i razvoj.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu: Kako poboljšati suradnju poslovnog i znanstvenog sektora? na kojoj su, kao panelisti, sudjelovali državni tajnik Mario Antonić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), dr.sc. Tome Antičić (državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja) te Mate Rimac (osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili d.o.o.) dok je kao moderator I panelist sudjelovao Mateo Ivanac (Hrvatska gospodarska komora). Državni tajnik Antonić istaknuo je važnost osnovanih Tematskih inovacijskih vijeća u kojima poslovni sektor ima priliku aktivno sudjelovati u kreiranju razvojnih smjernica inovacijskog sustava te povezati se čvršće za znanstveno-istraživačkom zajednicom.

„Mi kao institucija osluškujemo što gospodarstvo želi na ovom području i na temelju toga ćemo odrediti u kojem smjeru trebamo ići“, rekao je tom prigodom državni tajnik Antonić, te zaključio kako je cilj uspostave ovog inovacijskog sustava okupiti kompetentne i kvalitetne ljude koji će zajedničkim snagama inzistirati na uvođenju inovacija u hrvatsko gospodarstvo.

Konferencija se održala u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, čiji je korisnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, partnera projekta Hrvatska gospodarska komora te uz podršku pružatelja savjetodavnih usluga. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pred nama je jedan izazovan razvojni gospodarski put koji je usmjeren na inoviranje te na snažno uključivanje privatnog sektora i povezivanje sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, a sve to s ciljem uspostave jedinstvenog nacionalnog inovacijskog sustava. To je ono čemu moramo težiti kako bismo stvorili poticajno okruženje za ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.