Održana konferencija žena poduzetnica – Izazovi i prilike

In Konferencije / savjetovanja
Žensko poduzetništvo – ekonomski mainstream

Žensko poduzetništvo – ekonomski mainstream

U dvorani hotela Westin održana je konferencija Uloga poduzetništva u jugoistočnoj Europi te oduševila sudionike brojnim inspirativnim govorima i primjerima iz prakse predavača i panelista. Na konferenciji se moglo čuti kakva je poduzetnička klima, ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama s naglaskom na poduzetništvo žena.

Konferencija su zajednički organizirali: Međunarodna mreža poslovnih žena, Zaklada Konrad Adenauer, Hrvatska gospodarska komora i Europska poduzetnička mreža.

Konferenciji je prethodilo predstavljanje knjige autorica Ivane Radić i Mirjane Petković, „Bez problema do rješenja“, motivacijskim priručnikom za hrabrost i okretanjem nove stranice u životu.

U Hrvatskoj je situacija sa ženskim poduzetništvom nešto bolja nego u regiji jugoistočne Europe, ali je to još loše jer žene i dalje nemaju dovoljnu potporu niti od institucija niti od obitelji, a za što je potrebna promjena svijesti u društvu, ocjena je predsjednice Međunarodne mreže poslovnih žena RH Ivane Radić koja je danas okupila oko 200 sudionika.

Konferenciju je službeno otvorila gđa Ana Mandac, pomoćnica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koja je govorila o potpori i jačanju gospodarstva u Hrvatskoj te što sve čini snage hrvatskog poduzetništva. Ministarstvo je u 2017. godini započelo s osiguranjem financijskih sredstava za mala i srednja poduzeća, a nastavila se i u 2018. godini.

Cilj konferencije je pokazati da su poduzetnici jako važni svakome društvu jer, kako je kazala Radić, u većini zemalja svijeta ostvaruju oko 90 posto ukupnih prihoda neke države.

“U tome su važne i žene, koje su dokazano u poslu ponekad i uspješnije nego muškarci, a u svakom slučaju imaju cjelovitiji pogleda na svijet i život. Uključivanje u poslovne poduhvate njima može biti i teže nego muškarcima, i ne samo zbog slabe potpore okoline, nego i što se često bore i s vlastitim i predrasudama okoline. Stoga svijest o ženskom poduzetništvu treba stalno poticati i jačati, jer su bitan faktor pa i u situacijama kada se čini da nema izlaza one ga nađu, a kada to primjene u poslu može biti vrlo uspješno”, naglasila je Ivana Radić, koja vjeruje da bi se žensko poduzetništvo u Hrvatskoj moglo i brže i jače razvijati.

I ona i drugi sugovornici na konferenciji istaknuli su više puta da će se žene teško odlučiti na bavljenje poduzetništvom i uopće uključiti u neke samostalne privatne poslovne poduhvate ako nemaju potporu institucija, pogotovo obitelji, bez čega neće ni počinjati. U tome im mogu pomoći razna udruženja pa tako i Međunarodna mreža poslovnih žena.

Direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Thorsten Potthoff. “Nema još dovoljno žena uključenih u biznis nigdje u svijetu pa ni u Europi niti u Njemačkoj, iako se svi po tom pitanju nastoje što više truditi. Iako su trendovi spori, ipak su i pozitivni, pogotovo pri udruživanju i suradnji žena kroz različite mreže i udruženja.”, poručio je Potthoff.

Dr. sc. Michael Lange iz zaklade Konrad-Adenauer – Stiftung je istaknuo kako se podiže svjesnost oko poduzetništva žena u Hrvatskoj, ali ne onoliko koliko bi trebalo.

Vesna Torbarina, Europske poduzetničke mreže, te je istaknula kako je za razvoj poduzetništva važno stvaranje obrazovnog društva i radne snage, te da je Hrvatska gospodarska komora prepoznala važnost ulaganja u obrazovanje pa su prošle godine u suradnji s partnerima započeli projekt u kojem se promiču vrijednosti i učenja dualnog obrazovanja u koji su uključili veliki broj malih i srednjih poduzeća.

Ivan Gadže, predsjednik Uprave tvrtke Tokić d.o.o., govorio je o razlici između „razmišljanja“ i „osjećaja“ i načinima na koji odlučuju muškarci i žene te potrebu borbe protiv stereotipa.

Vrlo inspirativno predavanje imale su i Jadranka Primorac, članica Uprave specijalne bolnice Sv.Katarina koja je pokazala da u Hrvatskoj imamo svjetski priznatu specijalnu bolnicu, dok je Anita Letica, generalna direktorica društva Phillip Morris predstavila velike promjene u toj kompaniji u načinu pristupa svojim korisnicima i nužnosti promjene „mindseta“.

Što se tiče regije i predsjednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr.sc. Sanja Popović Pantić i predsjednica Regionalne Asocijacije Poduzetnica Poslovna Žena, BiH Dženita Zirdum, složile su se da je situacija u obje države nije dobra, ali da postoje pomaci na bolje. Popović je istaknula da bi bilo sjajno kada bi žene imale bolji pristup Europskim fondovima u većoj mjeri nego što imaju do sada. Zirdum je dodala da „Samo umrežene možemo sve, zajedno moramo raditi na podizanju svijesti o ženskom poduzetništvu“. Pojasnila je kako trebamo poticati žene da izađu u javnost i ispričaju svoju priču te da na taj način radimo značajne promjene u društvu i u svijetu žena poduzetništva.

Konferencija je završena potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Međunarodne mreže poslovnih žena i Regionalne Asocijacije Poduzetnica Poslovna Žena te Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.