Održana medijska konferencija ”e-cigarete: porok ili sredstvo za odvikavanje”

Okrugli stol ecigarete

Rigidnom regulacijom e-cigareta Hrvatska bi propustila njihov pozitivan utjecaj na javno zdravstvo

E-cigarete i proizvode nove generacije (NGP) nužno je kvalitetno regulirati, no njihovo izjednačavanje s duhanskim proizvodima može biti kontraproduktivno u postizanju javno zdravstvenog cilja smanjenja broja pušača. Zaključak je to panel rasprave ključnih dionika u kontekstu regulacije proizvoda nove generacije koja se održala danas na medijskoj konferenciji ”e-cigarete: porok ili sredstvo za odvikavanje” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i British American Tobaccoa (BAT).

U panel raspravi sudjelovali su Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva, Diana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ognjen Brborović, predavač javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Sudhanshu Patwardhan, voditelj znanstvenog odjela BAT Science, Radovan Fuchs, toksikolog i suradnik Svjetske zdravstvene organizacije te Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Potreba kvalitetnog reguliranja e-cigareta i proizvoda nove generacije izvan kategorije duhanskih proizvoda naglašena je i u EU Direktivi, a većina EU zemalja zbog dokazanih pozitivnih efekata tih proizvoda smanjene štetnosti na javno zdravstvo iskoristila je mogućnost koju otvara EU Direktiva za slobodno informiranje potrošača o tim proizvodima te njihovo korištenje u javnim prostorima. Takav stav temeljen je na relevantnim istraživanjima koja pokazuju da su e-cigarete 95 posto manje štetne od klasičnih cigareta. Unatoč tome, aktualni prijedlog Ministarstva zdravstva potpuno izjednačava e-cigarete s duhanskim proizvodima i brani njihovo izlaganje i korištenje u javnim prostorima.

”Hrvatska ima 30-tak posto pušača i mnogo javno zdravstvenih problema povezanih s pušenjem. Unatoč dvije nacionalne kampanje protiv pušenja, nije bilo velikog napretka. Zato moramo iskoristiti svaku pomoć, a e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja. E-cigarete ne smijemo zabranjivati nego jasno regulirati i koristiti kao sredstvo za odvikavanje”, izjavio je Brborović i naglasio da bi bilo krivo, bez čvrstih argumenata, unaprijed zabranjivati proizvod koji dokazano ima iznimno velik pozitivan doprinos na javno zdravstvo.

Dijana Mayer je upozorila na istraživanja koja pokazuju da 10 posto učenika u dobi od 13 do 15 godina koristi e-cigarete, međutim istraživanje nije ispitivalo jesu li oni e-cigaretama zamijenili klasične cigarete ili im je taj proizvod bio prvi izbor.

Katalinić Janković poručila je da je cilj novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda poruka mladima da je pušenje društveno neprihvatljivo. ”Ideja vodilja u donošenju zakona nam je bila zaštita zdravlja građana te da ne stvaramo nove pušače. Cilj nam je bio sprječiti akt pušenja ne ulazeći u to jesu li e-cigarete štetne”, izjavila je Katalinić Janković.

”Većina korisnika su bivši pušači, podaci ne pokazuju na prebacivanje s e-cigareta na klasične duhanske proizvode. Najveći pozitivan utjecaj na javno zdravstvo može se postići davanjem prave informacije pušačima i omogućavanjem pristupa novim proizvodima”, izjavio je Patwardhan te naveo pozitivan primjer Ujedinjenog Kraljevstva koje je zabilježilo smanjenje problema pušenja upravo zbog nacionalne regulacije koja potiče upotrebu e-cigareta.

”U Hrvatskoj ima između 150.000 i 200.000 ljudi koji koriste e-cigarete i koji sami sebe ne smatraju pušačima. Te ljude bi zakon trebao zaštititi, a ne ih slati u zadimljene prostorije s pušačima. To je strašno pogrešno”, izjavio je Tokić te naglasio da u njegovoj udruzi ne postoji niti jedan korisnik e-cigarete koji nije bivši pušač.

”E-cigarete su, pokazuju istraživanja, znatno manje štetne od klasičnih cigareta i trebali bi iskoristiti njihov potencijal na javno zdravstvo. E-cigarete predstavljaju individualno korištenje kao što je to žvakaća guma s nikotinom”, izjavio je Fuchs te je napomenuo da tvrda regulacija nije rješenje jer primjerice aktualna zabrana prodaje duhanskih proizvoda očito ne daje najbolje rezultate. Fuchs kao optimalno rješenje za hrvatski zakon vidi precizno usvajanje zahtjeva EU Direktive, dok bi specifična rješenja poput onih za e-cigarete regulirao posebnim pravilnicima što bi po njemu omogućilo bržu reakciju Ministarstva na tržišne trendove i mogućnost finog usklađivanja regulacije prema novim saznanjima.

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake