Održana peta konferencija „Croatia Waste Expo“

1-Croatia Waste Expo

Croatia Waste Expo, sada tradicionalno mjesto susreta i razmjene ideja dionika okolišnog sektora, u petak je u zagrebačkoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog doživio svoje peto izdanje. Veliki odaziv predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, projektnih developera, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme pridonio je zdravom i konkretnom dijalogu o novim politikama državnog okolišnog sektora te poslužio kao putokaz privatnim tvrtkama, javnim komunalnim poduzećima i financijskom sektoru za buduća ulaganja.

Ovogodišnju konferenciju otvorili su gospodin Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika i gospodin Mile Horvat, državni tajnik pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH, nakon čega su uslijedile stručne prezentacije o ciljevima paketa kružnog gospodarstva, sufinanciranju projekata s područja gospodarenja otpadom, sustavima evidencije i naplate komunalnog otpada, prekograničnom projektu zbrinjavanja biootpada i izazovima nove prakse.

Kroz tri panel diskusije sudionici su odgovorili na pitanja jesu li investicije u kružnom gospodarstvu prilika za poduzetnike, kako dostići ciljeve kružnog gospodarstva te da li je društvo bez otpada fikcija ili stvarnost. Svoje stavove i ideje iznijeli su Davor Škrlec iz Europskog parlamenta, Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., Darko Blažić iz tvrtke Zelene tehnologije d.o.o., Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH, Slaven Dobrović iz Mosta nezavisnih lista, Mirela Holy, stručnjakinja za održivi razvoj i ekologiju te brojni drugi renomirani stručnjaci.

Kao najvažnija ovogodišnja tema nametnuo se poprilično zahtjevan cilj Europske unije, onaj prelaska na kružno gospodarstvo gdje otpad jedne industrije postaje sirovina druge. Hrvatska u ovom trenutku na raspolaganju za ostvarivanje tog cilja ima 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a preduvjet za mogućnost korištenja tog novca bilo je donošenje Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022., što je ostvareno u siječnju ove godine. Istaknuo je to u uvodnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika, medija koji je i pokrenuo konferenciju Croatia Waste Expo, Vladimir Nišević.

„Kada smo prije pet godina prvi put organizirali ovaj skup nastojali smo ukazati na važnost okolišnog sektora, a današnja godišnjica i puna dvorana znače da smo u svom naumu i uspjeli. Poruka koju danas želimo uputiti je da Hrvatska ima znanje, volju i tehnologiju za postizanje zacrtanih ciljeva iz područja zaštite okoliša. Mi možemo i važno je konsolidirati snage te pametno iskoristiti prilike koje su pred nama“, poručio je Nišević.

Da je gospodarenje otpadom vrlo važna tema složio se i državni tajnik pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Mile Horvat. „Usvajanjem plana gospodarenjem otpada jedan smo korak bliže smanjenju i sprečavanju nastanka otpada, odnosno zajedničkim ciljevima koje je postavila Europske unije. Ministarstvo zaštite okoliša kontinuirano priprema javne pozive za sufinanciranje projekata iz segmenta gospodarenja otpadom i omogućava realizaciju brojnih drugih aktivnosti, a Waste Expo predstavlja sjajnu priliku za razmjenu ideja i praksi“, dodao je Horvat.

Pročitajte još vijesti!

1-plenkovic-1

Predsjednik Vlade u Parizu: Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas i sutra u Parizu, gdje je održao sastanak s glavnim tajnikom

Read More...
Plava_Laguna

Plava laguna dobila višečlanu upravu i završava spajanje s Istraturistom

Plava laguna dobila je višečlanu upravu na čelu s predsjednikom Nevenom Staverom koji je do sada bio jedini član,

Read More...
posao

Krajem studenog 188.056 nezaposlenih

Krajem studenog ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 188.056 nezaposlenih osoba, što je

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!