Održana radionica „Lobiranje za društvene promjene“

In Konferencije / savjetovanja
lobiranje

Organizacija The Good Lobby iz Bruxellesa i Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa, u suradnji s predstavnicima akademske zajednice i organizacija civilnog društva, organizirali su radionicu „Lobiranje za društvene promjene“.

Kakvo je danas okruženje za lobiranje u Hrvatskoj i Europskoj uniji? Postoji li prostor za bolju suradnju poslovnog sektora i organizacija civilnog društva u lobiranju za društveno korisne programe i inicijative? Koje su kompetencije, vještine i znanja potrebne za uspješno lobiranje? To su samo neka od pitanja koja su se otvorila na održanoj panel raspravi i praktičnoj radionici, uz sudjelovanje pedesetak predstavnika javnog, privatnog i neprofitnog sektora te europskih institucija.

Misija Good Lobby inicijative je demistificirati i demokratizirati lobiranje, ali i pridonijeti boljem razumijevanju lobiranja kao profesije i vještine koja ne bi smjela biti ograničena samo na uski krug privilegiranih moćnih skupina, nego bi trebala postati sastavni dio djelovanja i svih organizacija civilnog društva koje nastoje jačati aktivno građanstvo i utjecati na kreiranje javnih politika – rekao je Andrea Boccuni, voditelj međunarodnog partnerstva u toj europskoj inicijativi.

Maja Pokrovac, predsjednica Hrvatskog društva lobista – udruge za promicanje transparentnog zagovaranja interesa, istaknula je – bolja regulacija lobiranja zajednički je interes poslovnog sektora i organizacija civilnog društva te da postoji spremnost iskusnih korporativnih lobista da svojim znanjima i vještinama podrže pojedine zagovaračke inicijative organizacija civilnog društva, kao dio društveno odgovornog poslovanja i ulaganja u razvoj zajednice.

Predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020. vrijedna je prilika za upoznavanje predstavnika hrvatske državne uprave s europskim praksama i standardima lobiranja, a onda i postupnu reformu domaćih procesa kreiranja javnih politika u smjeru otvorenije i transparentnije komunikacije s interesnim skupinama – naglasio je Igor Vidačak, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Ova je radionica početak suradnje Hrvatskog društva lobista – udruge za transparentno zagovaranje interesa i The Good Lobby inicijative koja će se nastaviti sljedećih godina uz niz novih prilika za usavršavanje o vještinama i metodama djelotvornog lobiranja u oblikovanju nacionalnih i europskih politika.

You may also read!

Fitch-Ratings

REJTING Fitch zadržao hrvatski kreditni rejting na BB+ i pozitivne izglede

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', a izglede pozitivnima, istaknuvši da to odražava ravnotežu

Read More...
kupac

50 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u listopadu ove godine bio, prema

Read More...
turisti

U listopadu u Hrvatskoj 12,4 posto više noćenja turista

U listopadu je u hrvatske komercijalne smještajne objekte došlo 963 tisuće turista, što je 13,3 posto više nego godinu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.