Održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod hrvatskim predsjedanjem

In Konferencije / savjetovanja
Održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod hrvatskim predsjedanjem

Ministrica Marija Vučković je 27. siječnja 2020. godine po prvi puta predsjedala Vijećem poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje se održalo u Bruxellesu. Na samom početku sastanka Vijeća ministrica Vučković je predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja u području poljoprivrede, ribarstva, fitosanitane politike, veterinarstva i sigurnosti hrane kao i šumarstva.

U prijepodnevnom dijelu sastanka potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski prezentirali su poljoprivredne aspekte Europskog zelenog sporazuma nakon čega je uslijedila rasprava moderirana pitanjima koje je na tu temu pripremilo Predsjedništvo.

„Europski zeleni sporazum iznimno je izazovan put za poljoprivredu i ribarstvo i potrebno je holističkim pristupom sagledati sve aspekte i pronaći rješenja koja će ispuniti ciljeve Zelenog sporazuma s jedne strane i održati razinu i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje s druge strane. O ovoj temi će se još puno razgovarati.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković u Bruxellesu.

Gost ministarskog ručka bio je državni tajnik za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država Sonny Perdue s kojim su europski ministri izmijenili mišljenja i iskustva vezano za ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost poljoprivredne proizvodnje, inovacije i istraživanja u poljoprivredi te ulogu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Složili su se da trgovinski sporovi nisu nikome korisni pa ih treba rješavati isključivo dijalogom te spriječiti daljnju kulminaciju.

Ministri su u popodnevnom dijelu sastanka razmijenili mišljenja o prijelaznim pravilima za financiranje izravnih potpora i projekata iz nacionalnih programa ruralnog razvoja do donošenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. Ministrica Vučković ovdje je naglasila potrebu što skorijeg usuglašavanja stavova oko ovog pitanja kako bi europski poljoprivrednici znali pravila igre i kako bi se zadovoljili kriteriji predvidljivosti i sigurnosti ulaganja.

Njemačko izaslanstvo predstavilo je inicijativu dodatnog označavanja hrane životinjskog podrijetla koja je proizvedena uz više standarde dobrobiti životinja gdje su se države članice složile da se po pitanju označavanja hrane i informiranja potrošača uvijek može napraviti dodatni iskorak i da potrošači imaju pravo znati podrijetlo i tretman hrane koja se nalazi na europskom tržištu.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izvijestila je o trenutnom stanju u vezi s Afričkom svinjskom kugom. Slovenija i Portugal prezentirale su stajališta nekoliko država članica po pitanju označavanja podrijetla meda. Također je predstavljena i zajednička deklaracija koju su uz Francusku potpisale i Njemačka i Španjolska na temu budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike u kontekstu Europskog zelenog sporazuma.

Jučerašnje prvo predsjedanje Hrvatske Vijećem poljoprivrede i ribarstva Europske unije zaključeno je konferencijom za medije povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskoga i ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

You may also read!

vlada

Rast BDP-a za 0,4 posto ohrabrujući signal

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,4 posto u prvom tromjesečju ohrabrujući je signal za nastavak poduzimanja reformi i

Read More...
trgovina

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

U travnju 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 25,5 posto manji

Read More...
Održan prvi online tečaj „Digitalna pristupačnost“

Održan prvi online tečaj „Digitalna pristupačnost“

U svibnju je održan pilot online tečaj o digitalnoj pristupačnosti za predstavnike tijela javnog sektora. Tečaj „Digitalna pristupačnost“ zajednički su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.