Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva u Luxembourgu

In Konferencije / savjetovanja
poljoprivreda

U Luxembourgu je dana 25. travnja 2023. godine održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković.

Ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim i šumarskim aspektima Uredbe o certifikaciji uklanjanja ugljika. Europska komisija je predstavila Studiju o stanju i opcijama Unije u vezi s uvođenjem, evaluacijom, proizvodnjom, stavljanjem na tržište i uporabom sredstava za biološku kontrolu beskralježnjaka na području Unije, Danska je u ime Češke, Danske, Njemačke i Nizozemske izvijestila o utvrđivanje novih i nižih najvećih dopuštenih količina perfluoralkilnih i polifluoralkilnih tvari. Latvija je u ime Bugarske, Češke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke izvijestila o zabrinutosti zbog nacrta zakonodavnog akta o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja i održavanju odgovarajućeg stanja zdravlja bilja u EU-u.

Komisija je informirala ministre o trenutačnom stanju po pitanju Strateških planova u okviru ZPP-a, a slovensko izaslanstvo informiralo je o Izvješću Komisije o nalazima koordiniraniranog djelovanja EU „Od košnica” i njezinoj važnosti za reviziju Direktive Vijeća o medu.

Najvažniji dio rasprave odnosio se na točku o stanju na tržištima, osobito nakon invazije na Ukrajinu, na početku koje se videovezom pridružio i Mykola Solskyij, ministar za poljoprivrednu politiku i hranu Ukrajine. U okviru ove točke glavna tema bila je unilateralna zabrana uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine koju su donijele Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska, a nastavno na posljedice liberalizacije trgovine s Ukrajinom i prekomjernog zadržavanja poljoprivrednih proizvoda na lokalnim tržištima tih zemalja što je rezultiralo padom likvidnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača, padom ili obustavom trgovine poljoprivrednim proizvodima i neizvjesnostima povezanim s budućim poljoprivrednim aktivnostima.

Europska komisija i okupljeni ministri pozvali su na pronalazak zajedničkog europskog rješenja u duhu međusobne solidarnosti, ali i nastavak do sada iskazivane, pune solidarnosti s Ukrajinom. Povjerenik Europske komisije Wojciechowski prisutne je izvijestio da Komisija priprema novi paket poljoprivredne pričuve za pet država koje najviše osjećaju posljedice liberalizacije trgovine s Ukrajinom (Poljska, Rumunjska, Bugarska, Mađarska i Slovačka) u iznosu od 100 milijuna eura s mogućnošću nacionalnog sufinanciranja od 200% i pokretanje zaštitnih mjera temeljem Članka 4. postojećih autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu slijedom čega bi privremeno bio onemogućen uvoz jednog dijela ukrajinske robe u navedene zemlje, osim za potrebe tranzita. Namjera Komisije je osnažiti Koridore solidarnosti olakšavanjem logističkih barijera, smanjenjem cijena transporta.

Ministrica Vučković u svom je obraćanju naglasila potrebu šireg sagledavanja posljedica bilo kakvih intervencija na zajedničkom tržištu koje funkcionira po principu spojenih posuda te se posljedice poremećaja, ali i ciljanih intervencija odražavaju na sve poljoprivrednike u svim državama članicama. Ukazala je na činjenicu da posljedice poremećaja na tržištu osjete i hrvatski poljoprivredni proizvođači te je pozvala na analitičan pristup pri korištenju poljoprivredne pričuve jer je pomoć potrebna svima, a sredstva pričuve su vrlo ograničena. Istaknula je potrebu zajedničkog pristupa i djelovanja, nastavak rada na protočnosti Koridora solidarnosti i produljenje autonomnih trgovinskih mjera koje Ukrajini omogućavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali i nastavak poljoprivredne proizvodnje što je ključno za ukrajinsko gospodarstvo.

Istog dana je povodom 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija 10. godina Zajedničke poljoprivredne politike za Hrvatsku – postignuća i mogućnosti koju je organizirao europski zastupnik Karlo Ressler u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom. Ovom prilikom ministrica Vučković je govorila o izazovima i posljedicama pristupanja Hrvatske Europskoj uniji s aspekta poljoprivrede. Tom prilikom iznijela je niz statističkih i gospodarskih podataka iz kojih su vidljive koristi koje je hrvatski sektor imao od EU članstva.

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design