Oporezivanje privatnog turističkog najma tema i u EU-u

In Iz zemlje
turizam

Privatno turističko iznajmljivanje i porez na dohodak od tog najma teme su o kojim se kao uz još nekoliko direktiva i uredbi raspravlja i na razini EU-a, u što su uključene sve članice, a kada budemo imali više informacija o tome obavijestit ćemo javnost, izjavila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica je to rekla nakon predstavljanja rezultata završenih javnih poziva za bespovratna sredstava iz NPOO-a za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu, komentirajući poruke iz HUP-a da treba povećati oporezivanje turističkih iznajmljivača “paušalaca” te da rentijerstvo treba oporezivati kao druge vrste dohotka, primjerice plaće.

Ministrica je dodala da se na razini EU raspravlja o mnogo direktiva, pa i onoj naziva “short rentals”, kao i da je već s 1. siječnjem ove godine na snagu stupila direktiva koja govori o razmjeni podataka između internetskih platformi (rezervacijskih) i povezivanju s poreznim sustavima svake države članice.

To je ocijenila velikim iskorakom te dodala da se i dalje raspravlja kakav će biti sustav oporezivanja.

Vizek: Nisko oporezivanje potiče sadašnju strukturu smještaja

Na isto pitanje je odgovorila i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, Zagreba, koja je bila na predstavljanju rezultata javnih poziva u MINTS-u, napominjući da “znamo kako je turističko iznajmljivanje jedno od najmanje oporezivanih djelatnosti u Hrvatskoj i to onda naravno stvara poticaj za novu ponudu apartmana, stanova i obiteljskih kuća za najam”.

Smatra da stoga i nije čudno što je struktura smještaja u hrvatskom turizmu takva kakva jest (s većinom kreveta u privatnom smještaju) i nešto što se ne može tako lako promijeniti, a s obzirom da je nedostatak tog poreza jedan od glavnih faktora toga, to jednostavno treba promijeniti.

“Čuli smo i da se na razini EU priprema direktiva za to, a i znamo da na razini Europske komisije postoje mnoge inicijative o uređivanju privatnog iznajmljivanja i vjerujem da će tu biti velikih napredaka i da će se provesti i u hrvatskom zakonodavstvu kako bi se i struktura smještaja u turizmu promijenila s ciljem većeg udjela kolektivnog smještaja tj. hotela i sličnog”, kazala je Vizek. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design