Optimistične prognoze za Kinu podigle cijene nafte prema 87 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 87 dolara, poduprte poboljšanim gospodarskim izgledima za Kinu koji nagovješćuju snažniju potražnju za naftom u drugom gospodarstvu svijeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 47 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 80,72 dolara.

Trgovci su se i danas fokusirali na prognoze o snažnom oporavku kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će zahvaljujući Kini globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, a kineski oporavak prognozira i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Mnogi trgovci vjeruju da ćemo najvjerojatnije svjedočiti snažnijoj potražnji iz Kine budući da iz dana u dan ukida covid mjere”, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Cijene nafte podupire i nada da će se američka središnja banka uskoro odlučiti za umjerenije podizanje kamatnih stopa i da će se izgledi za američko gospodarstvo poboljšati.

Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da će Fed na iduće dvije sjednice podići kamatne stope za po četvrtinu postotnog boda i potom ih zadržati na toj razini barem do kraja godine.

Sve su veće šanse, čini se, da će američko gospodarstvo tek blago usporiti, rekla je u četvrtak potpredsjednica Feda Lael Brainard.

Dva najveća gospodarstva svijeta trebaju više sirove nafte, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Značajniji rast cijena zakočio je podatak o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za čak 8,4 milijuna barela, najvećem od lipnja 2021.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 2,02 dolara, na 82,06 dolara. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design