Osnovan „Hrvatski savez za nedjelju“

In Zaposlenost / plaće
nedjelja

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) je dana 19.4.2018. u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu sklopio Ugovor o osnivanju udruge „Hrvatski savez za nedjelju“, čime nastavlja svoje dugogodišnje aktivnosti za neradnu nedjelju u djelatnosti trgovine.

Glavni partneri „Hrvatskog saveza za nedjelju“ su, uz STH, Franjevački institut za kulturu mira, Hrvatsko katoličko sveučilište, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i ostale sindikalne središnjice, crkve, vjerske i civilne udruge u Republici Hrvatskoj.

Zlatica Štulić, Predsjednica sindikata trgovine Hrvatske

Cilj „Hrvatskog saveza za nedjelju“ je braniti i promicati nedjelju slobodnu od rada, dostojanstveno radno vrijeme i nepovredivost osobe radnika.

Nakon potpisivanja održana je konferencija „Društveni i gospodarski aspekt slobodne nedjelje“ i okrugli stol na kojem su sudjelovali Ljubo Jurčić, prof.dr.sc. EFZG, Marin Strmota, doc.dr.sc. EFZG, Željko Ivančević, konzultant u ECS Brussels i Hannes Kreller, član Njemačkog katoličko-radničkog pokreta i Njemačkog saveza za slobodnu nedjelju.

Profesor Jurčić izložio je gospodarski aspekt rada nedjeljom u djelatnosti trgovine i naglasio da rad nedjeljom ne pridonosi pozitivnim efektima ekonomske aktivnosti na bilo kojem području pa tako ni u trgovini, a još manje u proizvodnji što je, naglasio je, potvrdila i ekonomska teorija.

Vizuali Hrvatskog saveza za nedjelju

Marin Strmota smatra kako je potreban sveobuhvatan pristup svih politika, pa tako i ekonomske u koju spada tržište rada. Uvjeti na tržištu rada čine velik dio života. Podaci degrafskih istraživanja pokazuju da ljudi u Hrvatskoj prema uvjetima na tržištu rada donose svoje životne odluke, poput odluke o djetetu ili broju djece, iseljavanju i radu na tržištu rada neke druge države članice EU.

Željko Ivančević je kroz društveno-politički aspekt dosadašnjih aktivnosti oko neradne nedjelje u Hrvatskoj ukazao na moguća europska rješenja, koja bi bila primjerena i u skladu sa Ustavom RH.

Hannes Keller podijelio je sa sudionicima iskustva Njemačkog saveza za slobodnu nedjelju i pozvao Hrvatski savez za nedjelju da se uključi u rad Europskog saveza za slobodnu nedjelju.

Vizualni identitet Hrvatskog saveza za nedjelju kreirao je akademski slikar Boris Ljubičić.

„Hrvatski savez za nedjelju“ nastavlja svoje aktivnosti kao neprofitna udruga za ostvarenje cilja slobodne nedjelje u djelatnosti trgovine.

STH će i kroz doprinos u aktivnostima „Hrvatskog saveza za nedjelju“ i nastaviti borbu za ostvarenje neradne nedjelje u djelatnosti trgovine te braniti i promicati najvažnija prava radnika i članova sindikata.

You may also read!

Tematska

Tematska inovacijska vijeća započela s radom

Uz izvrstan odaziv i pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednika Inovacijskog vijeća za industriju

Read More...
turizam

Poslodavci u turizmu podržavaju zapošljavanje umirovljenika

Hrvatska udruga turizma (HUT) podržava omogućavanje rada umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine i ocjenjuje

Read More...
hgk-zgrada

Povoljna fiskalna kretanja u trećem kvartalu prošle godine

Prema podacima Eurostata, u trećem kvartalu prošle godine nastavljena su pozitivna kretanja deficita i duga opće države zemalja članica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.